Nyitókép forrása: abcnews.com

 

Az uniós külügyminiszterek tanácsának nem sikerült megállapodniuk a Fehéroroszországgal szembeni szankciókról, Ciprus ugyanis blokkolt minden felmerülő javaslatot. A nemzetközi közösség által elismert, görög-ciprióta ciprusi kormány arra használja a helyzetet, hogy Törökország ellen is szankciókat kényszerítsen ki az EU-ból.

 

Az EU hivatalosan nem ismeri el az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztások bejelentett eredményét, mivel a szavazást elcsaltnak tartja. Nem ismeri el a 6 ciklusát töltő Alekszandr Lukasenkát sem államfőnek, bírálja a rezsimet az új választásokat követelő tüntetőkkel szembeni brutális fellépés miatt.

 

A korábbi hírek szerint az EU mintegy 40 fehérorosz állampolgárt vett volna fel a szankciós listára, akik valamilyen módon felelősek a választások elcsalásáért és a tüntetőkkel szembeni erőszakért és a politikai ellenfelek bebörtönzéséért.

 hirdetes_300x300  

 

A ma tárgyalóasztalra kerülő szankciós javaslatot a ciprusi kormány nem akarta aláírni mindaddig, amíg az EU nem ró szankciókat Törökországra is a Földközi-tenger vitatott felségterületű vizein végzett kutatófúrások miatt.

 

A szankciós lista így továbbra lépett hatályba, az uniós külügyminiszterek legközelebb három hét múlva, október 12-én próbálnak meg ismét dűlőre jutni. Az Európai Tanácsban minden országnak vétójoga van, amit Ciprus (a görög érdekeket visszhangozva) szemérmetlenül ki is használ.

 

A Törökország elleni szankciók több ország elleni. Részben azért, mert Ankara aligha tétovázna azzal visszavágni Brüsszelnek, hogy továbbengedi Európa irányába a területén tartózkodó 3,6 millió szíriai migránst. Brüsszel ráadásul nem akarja tovább mélyíteni Görögország és Törökország közti feszültséget, tekintve, hogy egyébként két NATO-szövetséges országról van szó.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!