Nyitókép: WMOF2018/Maxwell Photography

 

A katolikus papoknak meg kell tagadniuk a haldoklók szentségét azoktól a páciensektől, akik eutanáziát vagy asszisztált öngyilkosságot kérnek – tájékoztatott kedden a Vatikán.

 

A rendelkezés annak az instrukciónak a része, amit a Hittani Kongregáció adott ki. Ennek a vatikáni központi intézménynek az a feladata, hogy a hit és az erkölcs kérdéseiben felügyelje a katolikus doktrína betartását.

 

 hirdetes_300x300  

Az, aki „e súlyos erkölcstelen tett mellett dönt, és önként ragaszkodik a döntéséhez”, nincs olyan helyzetben, hogy megkapja a haldokló embereknek járó szentséget – szerepel az instrukciókban.

 

Kivételt az a helyzet képez, amikor a plébános meg van győződve arról, hogy a haldokló személy megváltoztatta a véleményét, vagy a páciens eszméletlen, a plébános pedig feltételezi azt, hogy az illető megbánta bűneit.

 

A Vatikán szerint „azoknak a súlyos beteg embereknek a kérését, akik halált követelnek, nem úgy kell értelmezni, hogy ők valóban az eutanázia iránt vágyódnak; a valóságban ez szinte mindig egy fájdalmas segítségkérés, valamint szeretet iránti vágyakozás”.

 

A dokumentum szerint az eutanázia nem más, mint az emberi élet ellen elkövetett bűntény, illetve egy igazi gonosz cselekedet, amihez soha, semmilyen körülmények között nem szabad asszisztálni.

 

Ferenc pápa, akit sokkal liberálisabb pápának tartanak az elődeihez képest, személyesen is jóváhagyta az új instrukciókat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!