Nyitókép forrása: euroactiv.com

 

Az Európai Unió tagállamai, az EU soros elnökségét betöltő Németországgal az élén azzal vádolta meg az Európai Parlamentet, hogy veszélybe sodorja a koronavírus ellen elfogadott 750 milliárd eurós újjáépítési alap és az uniós költségvetés elfogadását. Mindkettőről a tagállamok tanácsának (Európai Tanács) csak kemény viták eredményeképp sikerült megállapodnia. Az Európai Parlament azonban új feltételeket szabna, amely több tagállam számára nem elfogadható.

 

Az EP képviselők egy része ragaszkodik ahhoz, hogy mind az újjáépítési alap, mind az új költségvetés esetében fogadjanak el jogállamisági klauzulát, vagyis addig ne lehessen meríteni a forrásokból, amíg a tagállamok bizonyos jogállamisági kritériumnak nem felelnek meg.

 

Jelenleg az uniós mentőcsomagról szóló ET-határozat az EP jóváhagyására vár.

 hirdetes_300x300  

 

Több tagállam, különösen Magyarország és Lengyelország (akik ellen az EP egy része valóságos boszorkányüldözést indított), ellenzik az ilyen feltétel beépítését. Az említett két országon kívül mások is vonakodnak eleget tenni az EP követelésének, leginkább azért, mert attól tartanak, a tagállamok elleni politikai zsarolásra fogja használni a jogállamisági feltételt. Az EP egyébként már évek óta igyekszik egyre nagyobb hatáskört szerezni az Európai Tanács és az Európai Bizottság rovására.

 

Miközben Michael Roth német EU-ügyekért felelős külügyi államtitkár több vádat is megfogalmazott Magyarországgal szemben, és többször kiállt a jogállamisági klauzula mellett, Michael Clauss, Németország uniós nagykövete pénteken a sajtónak arra hívta fel a figyelmet, ha nem egyezik ki az Európai Tanács és az Európai Bizottság, akkor túl későn sikerül elfogadni az újjáépítési csomagot, amelyet a tagállamok januártól szeretnének elindítani.

 

Clauss azt is hangsúlyozta, hogy rendkívül lassan halad az EU intézményei közti párbeszéd a témában, ezért azt javasolta az EP-képviselőknek, dolgozzanak hétvégén is. Kiemelte, hogy az újjáépítési alap és a költségvetés politikai és technikai értelemben elválaszthatatlanok, ha az EP az egyiket elgáncsolja, a másik is kudarcba fullad.

 

Clauss ezzel kapcsolatban jelezte, hogy Németország egy szankciós eljárásról szóló javaslatot készít elő, ami büntetné az uniós alapokkal kapcsolatos szubvenciós csalásokat.

 

Pillanatkép a maratoni vitáról: Több érdek feszül egymásnak az EU-csúcson, mint elsőre gondolnánk

 

Az Európai Parlament folytatja a drámázást – ultimátumot fogalmaztak meg a tagállamokkal szemben

 

Körkép.sk, Teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!