Nyitókép forrása: straitstimes.com

 

Öt civil vesztette életét egy rakétatámadásban Bagdadban, az iraki fővárosban. Egy militáns csoport tagjai két Katyusa rakétát lőttek ki vélhetően egy lakóházból. A célpont eredetileg a repülőtér volt, ami az elmúlt időszakban egyre több támadásnak van kitéve, de a lövedékek végül egy másik lakóházat találtak el, ahol öt emberrel, köztük egy gyerekkel végeztek.

 

Ez az első alkalom, hogy az utóbbi időben kitört támadássorozatnak civil áldozatai vannak. A támadások mögött Irán által támogatott Amerika-ellenes militáns csoportok.

 

Idén több rakétát is kilőttek a parlamentnek, minisztériumoknak és nagykövetségeknek helyt adó úgynevezett Zöld Zónában. A Reuters közlése szerint az Egyesült Államok már felkészült bagdadi diplomatáinak esetleges kivonására és nagykövetsége bezárására. Az iraki vezetésben egyre nő az aggodalom, hogy ismét háborús zónává válik az ország.

 hirdetes_300x300  

 

Az amerikai álláspontot nyilván a küszöbön álló elnökválasztás is befolyásolja – ha amerikai állampolgárok esnek áldozatul egy támadásnak Bagdadban, annak súlyos belpolitikai hatásai is lennének. Nem csoda, hogy Mike Pompeo külügyminiszter azzal fenyegette meg az iraki elnököt, hogy bezárja az amerikai nagykövetséget.

 

A kivonási előkészületeket az amerikai nagykövetségen már vasárnap megkezdték.

 

Körkép.sk, Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!