Dömötör
  • HUF: 365.10
  • USD: 1.19
  • 9 °C
  • 19 °C
Külügyek

Öt civil áldozatot követelt egy rakétatámadás Bagdadban

Az USA már felkészült a diplomatái kivonására, az irakiak a konfliktus eszkalációjától tartanak

Nyitókép forrása: straitstimes.com

 

Öt civil vesztette életét egy rakétatámadásban Bagdadban, az iraki fővárosban. Egy militáns csoport tagjai két Katyusa rakétát lőttek ki vélhetően egy lakóházból. A célpont eredetileg a repülőtér volt, ami az elmúlt időszakban egyre több támadásnak van kitéve, de a lövedékek végül egy másik lakóházat találtak el, ahol öt emberrel, köztük egy gyerekkel végeztek.

 

Ez az első alkalom, hogy az utóbbi időben kitört támadássorozatnak civil áldozatai vannak. A támadások mögött Irán által támogatott Amerika-ellenes militáns csoportok.

 

Idén több rakétát is kilőttek a parlamentnek, minisztériumoknak és nagykövetségeknek helyt adó úgynevezett Zöld Zónában. A Reuters közlése szerint az Egyesült Államok már felkészült bagdadi diplomatáinak esetleges kivonására és nagykövetsége bezárására. Az iraki vezetésben egyre nő az aggodalom, hogy ismét háborús zónává válik az ország.

 

Az amerikai álláspontot nyilván a küszöbön álló elnökválasztás is befolyásolja – ha amerikai állampolgárok esnek áldozatul egy támadásnak Bagdadban, annak súlyos belpolitikai hatásai is lennének. Nem csoda, hogy Mike Pompeo külügyminiszter azzal fenyegette meg az iraki elnököt, hogy bezárja az amerikai nagykövetséget.

 

A kivonási előkészületeket az amerikai nagykövetségen már vasárnap megkezdték.

 

Körkép.sk, Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket