Nyitókép forrása: twitter.com/reprofotó

 

Donald Trump amerikai elnök üzent a kórházból. Az amerikai elnök koronavírus-tesztje pénteken pozitív lett, majd kórházba került. A kiszivárgott információk szerint állapota nem volt végig stabil, a láza felszökött, és egy ideig oxigént kapott légzési nehézségei okán. Szombaton javult az állapota, csillapodott a láza, és a legkomolyabb tünete a levertség és fáradékonyság volt. Legalábbis, a hivatalos álláspont szerint.

 

Szombaton kisebb PR-káoszt váltott ki, hogy míg a Trumpot kezelő orvosi csapat nagyon derűlátó nyilatkozatot tett közzé, a Fehér Ház kabinetfőnöke, Mark Meadows „nagyon aggasztónak” nevezte az elnök állapotát. A BBC közlése szerint Trump nem volt elragadtatva Meadows kiszivárogtatásától.

 

Az elnök közvetlen környezete is megfertőződött, felesége, Melania Trump tesztje szintén pénteken hozott pozitív eredményt, legutóbb pedig Trump egyik közeli személyes tanácsadója, Nicholas Luna esetében igazolták a kór jelenlétét. A hatóságok a Fehér Ház múlt hétvégi, Amy Coney Barrett legfelsőbb bírói jelölésére összehívott rendezvényét tartják a fertőzések kiváltó okának.

 

 hirdetes_300x300  

Trump szombaton este tett közzé a Twitteren egy videóüzenetet, amelyen nyakkendő nélkül, de öltönyben mutatkozott. Azt mondta, a következő napok időszaka „igazi próbatétel” lesz. Hangsúlyozta, mikor pénteken kórházba szállították, nem érezte túl jól magát, most azonban már sokkal jobban van.

 

Gyógyszer-koktélt és remdesivirt kap

 

Ugyanakkor az elnök magánorvosa, Sean Conley figyelmeztetett, hogy Trump még nincs túl a veszélyen. Úgy fogalmazott, „bár még nem vagyunk túl a nehezén, az orvoscsapat óvatosan optimista”. Conley azonban nem adott választ azokra a kérdésekre, amelyek azt firtatták, hogy az amerikai elnököt rákapcsolták-e lélegeztetőgépre. Ez arra utal, hogy volt igazságtartalma Meadows korábbi kijelentéseinek.

 

A 74 éves, túlsúlyos Trumpot kísérleti gyógyszerek egy keverék-injekciójával és két adag remdesivirrel kezelték.

 

A politikai életre is jócskán kihat az elnök állapota és a járvány erősödése. Mitch McConnell, a republikánus többség vezetője szerint a szenátus október 19-ig szünetelteti a munkát.

 

Mike Pence alelnök mindkét koronavírus-tesztje negatív lett. Ha Trump állapota tovább romlana, és képtelen lenne ellátni az elnöki hivatal teendőit, akkor ő veheti majd át helyét.

 

A kampánystáb Mike Pencet és Trump gyermekeit is arra kérte, hogy az elnök távollétében is folytassák a választási kampányt. Az USA-ban november 3-án tartanak elnökválasztásokat, ahol a republikánus Trump Joe Bidennel, a demokraták elnökjelöltjével néz szembe.

 

Joe Biden folytatja kampányát, de átmenetileg felfüggesztette a Trump elleni negatív kampányüzeneteket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!