Nyitókép forrása: theguardian.com

 

Észak-Korea az állam létrejöttének 75. évfordulója alkalmából hatalmas ünnepségre és katonai felvonulásra készül a fővárosban, Phenjanban, ahol már most rengeteg maszkot viselő ember gyűlt össze. A szakértők szerint ugyanakkor az ország egészségügyi rendszerének színvonala miatt a koronavírus-járvány elharapódzása „pusztító” lenne Észak-Korea számára.

 

A szinte hermetikusan elzárt kommunista diktatúrában hivatalosan egyetlen koronavírusos eset sincs, ennek ellenére szigorú megelőző és karanténintézkedéseket foganatosítottak.

 

A hírek szerint új ballisztikus rakétákat is felvonultatnak majd a katonai parádén. Dél-kroeai diplomaták értékelése szerint az új robbanófejek bemutatása az amerikai elnökválasztás közeledtével „békésebb erődemonstrációt” jelent egy próbakilövéssel szemben.

 

 hirdetes_810x300  

Az észak-koreai katonai parádé másik különlegessége, hogy Kim Dzsongun is kamerák elé áll. Az országvezetőről az elmúlt időszakban rengeteg spekuláció látott napvilágot, és a mégtöbb kérdést felvető fejlemények arra utalnak, hogy a dinasztikus diktatúrában valamilyen hatalommegosztási és/vagy utódlási folyamat zajlik éppen, amelynek főszereplője Kim Jodzsong, a vezér húga.

 

Kim Dzsongun rossz egészségi állapota ma már nem titok, túlsúlyos, alkoholista és láncdohányos. Tavasszal több hétre eltűnt, állítólag egy műtéti komplikáció miatt. Kína szakértőket küldött az országba. Bár később voltak nyilvános szereplései, újra és újra eltűnt a nyilvánosság látóteréből. A nyár folyamán előfordult, hogy korábban történt eseményeken rögzített felvételeket vágott össze az állami televízió Kim Dzsongunról.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!