Nyitókép: HN/Lukas Biba

 

A helyzet nagyon komoly, emberek halnak meg – hangsúlyozta pénteken Andrej Babiš cseh kormányfő.

 

A miniszterelnök sajtótájékoztatójakor a média még a csütörtöki rekordról informált, ugyanis a vírusfertőzöttek napi esetszáma elérte az 5 394 főt. Akkor a pénteki számok még nem voltak ismertek, de szombat reggelre kiderült, hogy Csehországban újabb rekord dőlt meg. A laboratóriumok 8 618 személynél igazolták a koronavírus-fertőzést.

 

 hirdetes_810x300  

A vírusfertőzöttek mellett meredeken növekszik a koronavírusban elhunyt páciensek száma is. Szerdán 42 személy hunyt el, csütörtökön 13. Az ország eddig 905 halálos áldozatot tart számon.

 

Babiš arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírusos páciensek között egyre több az egészségügyi alkalmazott. Jelenleg 796 orvos és 1 496 egészségügyi nővér fertőzött, és ez a szám folyamatosan növekszik.

 

„Amennyiben a helyzet így fog folytatódni, október végére összeomlik az egészségügy“

 

– figyelmeztet Milan Kubek, a Cseh Orvosi Kamara elnöke.

 

Babiš: Tényleg szükségetek van ezekre a szörnyű hírekre?

 

Babiš a pénteki sajtótájékoztatóján azt kérdezte a csehektől, ahhoz, hogy tényleg feltegyék a szájmaszkot és betartsák a távolságot, tényleg szükségük-e van arra, hogy naponta ezeket a szörnyű híreket hallgassák. Holott éppen Babiš volt az, aki augusztus végén elutasította az óvintézkedések szigorítását.

 

Amikor Adam Vojtěch volt egészségügyi miniszter bejelentette, hogy szeptember 1-jétől a legtöbb beltéri helyiségben kötelező lesz a maszkviselés, a cseh kormányfő volt az, aki tiltakozott ellene. Sőt, Babiš volt az, aki eltörölte az iskolai maszkviselést, de az üzletekben és az éttermekben sem kellett maszkot hordani, mondván, az emberek szabadon szeretnének lélegezni.

 

Vojtěch, akinek sok orvos és ellenzéki politikus rótta fel, hogy nem mer szembeszállni Babišsal, három héttel ezelőtt mondott le. Az egészségügyi tárca élén Roman Prymula epidemiológus, a válságstáb egykori vezetője váltotta.

 

Csehország szigorít, egyes helyeken még a Wi-Fi-t is ki kell kapcsolni

 

Csehországban a rosszabbodó járványügyi helyzet miatt péntektől új, szigorúbb óvintézkedések léptek érvénybe. Az éttermeknek este 20.00 órakor be kell zárniuk, de az edzőtermeknek, uszodáknak és állatkerteknek szintén zárva kell tartaniuk.

 

Amíg az klasszikus éttermekben egy asztalnál maximum négy fő ülhet, addig a bevásárlóközpontok étkezdéiben egy asztalnál csak két személy foglalhat helyet. Ezenkívül a fenntartóknak ki kell kapcsolniuk a vezeték nélküli internetkapcsolatot. Ezzel a lépéssel az a céljuk, hogy megakadályozzák az internetező közép- és főiskolai diákok csoportosulását. Csehországban hétfőtől a középiskolások és az egyetemisták is áttérnek az online oktatásra.

 

Míg az alapiskola alsó tagozatának diákjai standard módon, az órarendjük szerint fognak tanulni az iskolában, addig a felső tagozatos diákok két turnusban fogják váltani egymást. Ez azt jelenti, hogy hetente csak a diákok felének kell bejárnia az iskolába.

 

Minden nyolcadik külföldi diáknak pozitív a koronavírus-tesztje

 

 „Megértem, hogy a diákoknak elegük van az online oktatásból“

 

– mondta Babiš.

 

Egy 24 éves szlovákiai diák azt mesélte a SME-nek, hogy a szlovák–cseh határ átlépésénél az érvényben lévő kivételek miatt nem kell sem negatív koronavírus-tesztet felmutatnia, és karanténba sem kell vonulnia. Ennek ellenére eddig még véletlenszerűen sem ellenőrizte senki a testhőmérsékletét, ami a külföldi diákok esetében nem lenne egy felesleges óvintézkedés.

 

A prágai Károly Egyetemen a külföldi diákok körében szintén megemelkedett a vírusfertőzöttek száma. Elsősorban olyan diákokról van szó, akik az Erasmus program keretén belül tanulnak Csehországban. Az idei téli szemeszterben felvételt nyert 800 külföldi diák közül szerdán már több mint száznak volt pozitív a vírustesztje.

 

Azok az orvosok is dolgoznak, akiknek karanténban kellene lenniük

 

Kubek felhívta a figyelmet arra, hogy a csehországi kórházakban már most korlátozzák a tervezett beavatkozások elvégzését.

 

 „A kórházakban fekvőhelyeket különítenek el azoknak a koronavírusos és a komoly diagnózissal rendelkező pácienseknek, akiket a járvány során el kell látni“

 

– magyarázta a Cseh Orvosi Kamara elnöke.

 

Elmondása szerint a sok fertőzött orvos és nővér miatt azoknak az alkalmazottaknak is dolgozniuk kell, akiknek egyébként megelőző karanténban kellene lenniük.

 

„Azokról az emberekről van szó, akiknél nem mutatták ki a vírus jelenlétét, de kapcsolatba kerültek fertőzött személlyel. Más körülmények között nekik izolációban kellene lenniük, de a mostani helyzetben kénytelenek a páciensekről gondoskodni“.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.