Nyitókép: TASR/AP

 

A csehországi laboratóriumokban vasárnap éjfélig 5 059 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Ez a szám az előző napok adataihoz képest csökkenést, míg a vasárnapi adatokat figyelembe véve újabb rekordot jelent.

 

Az aktív fertőzöttek száma Csehországban túllépte a 100 ezer főt. Az egészségügyi tárca adatai szerint a kórházakban 3 519 páciens szorul ellátására, akik közül 587-nek súlyos az állapota.

 

 hirdetes_300x300  

Jelenleg Plzeň-észak járásban a legrosszabb a helyzet, ahol 100 ezer lakosra 756,45 fertőzött jut. Uátna következik Zlín (753,97), Plzeň-város (703,11) és az Uherské Hradiště-i járás (697,48).

 

Ismét szigorítottak az óvintézkedéseken

 

Csehországban hétfőtől ismét szigorítottak az óvintézkedéseken. Ez azt jelenti, hogy esküvőket és temetéseket maximum 30 fő részvételével tarthatnak, a szertartást követő lagzit és halotti tort pedig legkésőbb éjfélig be kell fejezni.

 

A kórházak személyzethiánnyal küzdenek

 

A koronavírus eközben már a kormánytagok közé is bejutott. Kiderült, hogy Miroslav Toman földművelésügyi miniszternek, aki szerdán Miloš Zeman államfővel tárgyalt, pozitív lett a koronavírus-tesztje.

 

Eközben a cseh kórházakban nincs elég munkaerő. A Cseh Orvosi Kamara arra a kérte a külföldön dolgozó cseh orvosokat, hogy jöjjenek haza segíteni. A felhívásra eddig mindössze tizenhatan reagáltak.

 

Milan Kubek, a Cseh Orvosi Kamara elnöke szerint a helyzet válságos. A 7,5 ezer fertőzött egészségügyi alkalmazottból 1 500 orvos.

 

A cseh tűzoltó- és mentőszolgálat a Twitteren számolt be arról, hogy az európai Közös Veszélyhelyzeti Kommunikációs és Tájékoztatási Rendszeren (CECIS) keresztül kért anyagi és humanitárius segítséget (lélegeztetőgépeket) a koronavírus elleni harchoz.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!