Nyitókép forrása: 
Ezen a héten 3000 fölé, a jövő héten pedig négyezer fölé is nőhet az esetszám, jelentette ki Igor Matovič kormányfő szerdán. A miniszterelnök szerint heteken belül veszélyesen nagy nyomás alá kerülhet az egészségügyi rendszer. A helyzet súlyosbodása miatt bizonytalanná válhat  az országos tesztelés sorsa is.

 

„Két lehetőség áll előttünk. Vagy lezárjuk az egész országot, ahogy tette azt Írország és Wales, feleannyi napi fertőzött számmal (100 ezer lakosra vetítve – a szerk.), mint ami nálunk van, vagy pedig ’specifikus’ lockdownra kerül sor, vagyis azokra nem vonatkozna teljesen, akik negatív tesztet mutatnak fel”

 

mondta a kormányfő. A helyzetet egy fék nélküli vonathoz hasonlította, amit „minden áron meg kell állítanunk”.

 

Matovič szerint a járványügyi bizottság és a válságstáb meg fogja vizsgálni azt is, hogy van-e még értelme, illetve jogilag vállalható-e az országos tesztelés, vagy teljes zárlatot kell elrendelni.

 

 hirdetes_300x300  

„Van olyan eshetőség, miszerint a szakértők úgy döntenek, hogy az országos tesztelés a jelenlegi helyzetben már kevés, és ezért országos vesztegzárat javasolnak”

 

fogalmazott.

 

Mint mondta, a szakértői tárgyalásokon arról is szó lesz, hogy az országos tesztelés kötelező karantén nélkül menjen-e végbe, vagy legyen kötelező a vesztegzár azok számára, akik nem vesznek részt rajta, és így potenciális hordozók lehetnek.

 

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a nemrég teljes zárlatot bevezető országok súlyos gazdasági veszteségeket szenvedtek, de ha odáig fajul a helyzet, hogy teljes zárlatra kerül sor, akkor a mérleg egyik felén az emberi életek, a másik felén a gazdaság fog állni – és nem kérdés, hogy az emberéletek felé billen majd a mérleg nyelve.

 

Matovič beszélt arról is, hogy teljes zárlat esetén minden, az ország működése számára nélkülözhető munkaerő otthon marad. Dolgozni így csak az egészségügyi dolgozók, a közműszolgáltatók alkalmazottai, a rendőrök, tűzoltók, és katonák mehetnek.

 

„Próbáljuk elkerülni ezt a forgatókönyvet, mert az a lehető legrosszabb eshetőség”

 

mondta.

 

A kórházak kapacitását illetően hangsúlyozta, hogy az egészségügyi alkalmazottak sem robotok, és a kórházba kerülő koronavírusos betegek számának emelkedésével egyre nagyobb nyomás alá kerülnek, és várhatóan a a számuk is csökkenni fog.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.