Nyitókép forrása: e15.cz

 

Mai videóüzenetében ismét a korlátozó intézkedések betartásának fontosságát hangsúlyozta Andrej Babiš cseh kormányfő. Jelezte, hogy a csütörtöktől hatályos korlátozások „nagyon sok kivételt tartalmaznak“. Mint mondta, szorgalmazni fogja a tesztelések bővítését, és elismerte, hogy az állam nem győzi a kontaktszemélyek felkutatását.

 

Ez utóbbi nem ismeretlen helyzet más országokban sem. Szlovákiában például a katonaság és egyetemi hallgatók segítenek a közegészségügyi hivatalokban a kontaktszemélyek felkutatásában.

 

Babiš azonban elég nyíltan kimondta azt is, hogy a jelenlegi intézkedések elégtelenek, mert az emberek egyszerűen nem tartják be őket.

 

 hirdetes_300x300  

„A következő hét kulcsfontosságú lesz, ha nem történik valami csoda, akkor nem marad más hátra, mint az intézkedések szigorítása. Sajnos”

 

fogalmazott a cseh kormányfő, kiemelve, hogy a  COVID-19-re nincs gyógyszer, és az esetszámok szerte Európában mindenhol emelkednek. Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy már látja a fényt az alagút végén, hiszen az előzetes jelentések szerint a vakcina decemberre rendelkezésre állhat. Csehország 3,5 millió darabos tételt rendelt meg az Európai Uniótól, amely 1,75 millió polgár beoltására elegendő (kétkörös az oltás).

 

Nem csak Csehországban, hanem más európai országokban is gondot jelent, hogy az emberek egyre kevésbé hajlandóak betartani a korlátozó intézkedéseket. Nagy-Britanniában jelentősen csökkenteni akarják a kötelező izoláció időtartamát, hogy növeljék az azt betartók arányát. Sir Bernard Jenkin, a londoni alsóházi bizottságok platformjának elnöke a The Sunday Telegrpahnak úgy nyilatkozott, hogy „összeomlóban van” a britek együttműködési hajlandósága.

 

Egy felmérés szerint még a magukon COVID-19 tüneteit tapasztalók közül is csak 18,2 százalék tartotta be az ilyenkor kötelező kéthetes karantént. A fertőzött családtag miatt szintén kéthetes izolációra kötelezett családtagok közül is csak 10,9 százaléknyian töltötték ki becsülettel a vesztegzárat.

 

Körkép.sk, CTK, BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!