Nyitókép: Edmund Kijonka/Profimedia

 

A szlovákiai polgárok csak elengedhetetlenül szükséges esetekben utazhatnak a szomszédos Csehországba.

 

Ide tartozik például a munkába vagy a vállalkozói tevékenység elvégzése miatti utazás, beleértve az ingázást is, továbbá a szükséges utazások a családhoz, orvoshoz, esküvőre vagy temetésre.

 

 hirdetes_300x300  

Kirándulás vagy a barátok meglátogatása céljából nem lehet Csehországba utazni – hívta fel a figyelmet a külügyminisztérium a weboldalán.

 

Kötelező érkezési nyomtatvány

 

A külügyi tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy minden utasnak, aki olyan országból érkezik Csehországba, amelyik nem szerepel az alacsony rizikójú országok listáján, még az országba érkezés előtt elektronikus érkezési nyomtatványt kell kitöltenie. A nyomtatvány kitöltésével és elküldésével automatikusan tájékoztatja az illetékes higiéniai állomást az érkezéséről.

 

A Csehországba utazó személynek a formanyomtatvány kitöltéséről kapott bizonylatot a határ- és tartózkodási ellenőrzés során is fel kell mutatnia.

 

PCR-teszt saját költségre

 

Annak, aki rizikós országból érkezik Csehországba, az érkezése után legkésőbb az ötödik napon a saját költségére PCR tesztet kell elvégeztetnie. A teszt eredményét pedig el kell juttatni az illetékes higéniai állomásra.

 

Amennyiben az illető hét napon belül nem juttatja el a teszteredményt, kötelező karantént rendelnek el a számára. Az EU-s polgárok, a csehországi polgárok és az EU-s tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik ország lakói 72 óránál nem régebbi koronavírus-tesztet is felmutathatnak az országba történő belépéskor.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.