Nyitókép: Shutterstock

 

Európán belül Csehországban, Franciaországban és Spanyolországban a legrosszabb a helyzet.

 

Valahol csak az éttermeket és a bárokat zárják be, máshol napközben vagy éjszaka van érvényben a kijárási tilalom.

 

 hirdetes_300x300  

Az európai országok a koronavírus-járvány rohamos terjedése miatt fokozatosan vezetik be a lokcdown-t. Két héttel ezelőtt még csak egy uniós ország döntött az ország lezárása mellett, mégpedig Írország. Azóta már Csehország és Nyugat-Európa is csatlakozott a lockdown-t bevezető országok közé.

 

Mutatjuk, hogyan fest a lockdown a többi európai országban.

 

Írország: Elsőként vezette be a lockdown-t

 

A „zöld ország“ volt az első olyan EU-s tagállam, amelyik a járvány második hulláma idején lezárta az országot. Az írek két héttel ezelőtt bezárták az üzleteket (kivételt képeznek az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak) és részleges kijárási tilalmat vezettek be (az írek maximum öt kilométeres távolságig hagyhatják el az otthonaikat). A lockdown betartását a rendőrség véletlenszerűen ellenőrzi.

 

Csehország: Itt a legrosszabb a helyzet a világon

 

A koronavírus terjedését illetően világtekintetben is Csehország áll a legrosszabb helyen. A koronavírusban elhunyt áldozatok számát nézve (a lakosságra átszámítva) a csehek az élvonalban, a 4. helyen állnak.

 

A kormány nagyon sokáig hezitált azzal kapcsolatban, hogy lezárja-e az országot vagy sem, végül részleges lockdown-t vezettek be.

 

Október 22-től mozgáskorlátozás van érvényben, amely alól a munka- és családlátogatás, a bevásárlás és az orvoslátogatás képez kivételt. Az üzletek az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárakat kivéve zárva tartanak.

 

A cseh kormány legfrissebb bejelentése szerint október 28-tól este 21.00 óra és reggel 04.59 között kijárási tilalom lép érvénybe. Mindemellett az élelmiszerboltoknak vasárnap zárva kell tartaniuk, kivételt képeznek a gyógyszertárak és a benzinkutak.

 

Franciaország: Egyelőre csak a legnagyobb városokban van kijárási tilalom

 

A napi esetszámokat tekintve a franciák is a legrosszabbak közé tartoznak a világon (jelenleg ötödikek a listán). A csehekkel ellentétben a franciáknál már az első hullám idején is rossz volt a helyzet, ennek ellenére a kormány nem zárta le az egész országot, mindössze regionális óvintézkedéseket hozott.

 

Október középen a kilenc legnagyobb francia városban – beleértve Párizst is – nappali kijárási tilalmat vezettek be. Kivételt képez a munkába menés és a lakhelyhez közeli bevásárlás. Az otthoni találkozások maximum hat fő részére engedélyezettek.

 

Spanyolország: Már régóta súlyos a helyzet

 

Spanyolország volt az első európai ország, ahol a fertőzöttek száma átlépte az egymilliót. Már az első hullám is keményen lesújtott az országra, de úgy tűnik, hogy a második hullám még az elsőnél is rosszabb. Az 50 millió lakosú országban eddig 35 ezren haltak bele a vírusba.

 

A spanyol kormány egyelőre nem vezetett be a márciusihoz hasonló lockdown-t, de hétfőtől rendkívüli állapot lépett érvénybe, éjszaka pedig tilos a kijárás.

 

A jogkörök többsége a regionális kormányok kezében van, amelyek többé-kevésbé önállóan járnak el. A tömegrendezvényeket a spanyolok is betiltották, egyszerre egy helyen maximum hat fő csoportosulhat.

 

Forrás: Aktuality.sk

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!