Nyitókép: SITA/AP

 

Csehországban nagy valószínűséggel nem fog sor kerülni a lakosság tömeges tesztelésére – írta a Novinky.cz Roman Chlíbek epidemiológusra hivatkozva, aki az egészségügyi tárca járványügyi csapatának vezetője.

 

„Az utolsó megbeszélés során elvetettük ezt a lehetőséget, helyette célzott tesztelést fogunk bevezetni”

 

– mondta Chlíbek. A kormány mindössze a szociális- és idősotthonokban tervez tömeges tesztelést.

 hirdetes_300x300  

 

A Novinky.cz arról is említést tesz, hogy Szlovákiában a múlt hétvégén több mint 3,6 millió személyt teszteltek le, ebből mindössze az egy százalékuk volt fertőzött. Chlíbek szerint a szlovákiai országos tesztelésnek nem volt sok haszna.

 

„Beigazolódott, hogy a népesség fertőzöttsége alacsony”

 

– jelentette ki.

 

Csehországban a tömeges tesztelés projektjét a háziorvosok is kritikával illetik. A szakemberek pedig az antigén gyorstesztek pontatlanságára hívták fel a figyelmet.

 

Jan Blatný új cseh egészségügyi miniszter a hétfői kormányülés után jelentette be, hogy a kabinet jóváhagyta a szociális- és idősotthonok lakóinak, valamint alkalmazottainak letesztelését. A tesztelést szerdán kezdik meg antigén gyorstesztekkel.

 

Csehországban kedden 12 088 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A kórházakban 7 396 személyt ápolnak, a vírussal összefüggésben pedig 3 913 halálos áldozatot tartanak számon.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!