Nyitókép forrása: ntv.co

 

 

 

Közép-európai idő szerint csütörtök reggel még mindig nincs érdemi eredménye az amerikai elnökválasztásoknak. Joe Biden demokrata jelölt egyelőre vezet, és karnyújtásnyira van a győzelemtől, de a regnáló Donald Trumpnak sem kell sok, hogy fordítani tudjon. Trumpék közben egyszerre négy állam szavazatszámlálását támadták meg a bíróságon.

 

Georgiában, Észak-Karolinában, Pennsylvániában, Alaszkában Trump vezet (egyelőre), Nevadában és Arizónában azonban Biden. A republikánusok abban reménykednek, hogy Arizónában Trumő fordítani tud, bár erre az idő előrehaladtával egyre kisebb az esély.

 hirdetes_810x300  

 

A Foxnews infografikája szerint Joe Bidennek 264 elektort sikert megszereznie, Trumpnak 214 van.

 

Mivel a fentebb említett hat államban mindenhol van esély a fordításra, egyik jelölt sem dőlhet hátra. Az elnökválasztás megnyeréséhez 270 elektrort kell szereznie valamelyik jelöltnek.

 

Az amerikai elnökválasztás győztese nem az, aki több szavazatot gyűjt be országos szinten, hanem az, aki több államban tud győzni. Minden államnak adott számú elektori helye van, és ők arra adják a voksukat, aki az ő államukban nyert. Texasban Trump 38 elektor szavazatát szerezte meg azzal, hogy nagyjából hat százalékos különbséggel győzött. Ha Biden megszerzi a győzelmet Nevadában, meglesz az elnöki székhez szükséges 270 elektori szavazata.

 

Fontos tudni, hogy az AP hírügynökség és a FoxNews is Arizóna állam 11 elektorát Bidennek adta (így van meg a 264 elektor), de sok releváns lap egyelőre kivár, a különbség ugyanis nem elég nagy az egyértelmű eredményhez.

 

A CNN például csak 253 elektort adott Bidennek. Arizonában a még össze nem számolt szavazatok több felét kellene hoznia Trumpnak, hogy fordítani tudjon az álláson.

 

Wisconsinban ugyan Biden győzött (ez 10 elektort jelent), de a republikánusok jelezték, hogy újraszámlálást kérnek, mert mindössze 20 ezer szavazaton múlott az eredmény.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!