Nyitókép: illusztráció

 

Csütörtökön arról számolt be az uniós tanács, hogy az Európai Unió Tanácsának német elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak az unió költségvetéséhez kötődő új politikai feltételrendszer létrehozásáról, köztük a jogállamisági feltételek teljesülésének szükségességéről.

 

Mint ahogy azt az MTI közölte,

 

A nyilatkozat szerint az új mechanizmus lehetővé teszi az uniós költségvetés védelmét, amennyiben megállapítást nyer, hogy a jogállamiság elveinek megsértése egy tagállamban befolyásolja vagy súlyosan veszélyezteti az uniós források hatékony és eredményes felhasználását.

 

A politikai feltételrendszer a következő többéves pénzügyi keret, valamint a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó intézkedéscsomag részét képezheti.

 hirdetes_300x300  

 

A Fidesz ezzel kapcsolatban közleményben úgy fogalmazott, hogy „Brüsszel ismét Soros megrendelését teljesíti amikor az uniós források kifizetését politikai feltételekhez akarja kötni.”

 

A nagyobbik magyar kormánypárt szerint kezdettől nyilvánvaló, hogy ezt a „jogállamisági mechanizmusnak” nevezett eljárást

 

„valójában egy zsarolási és nyomásgyakorlási eszközként akarják bevetni Magyarország és mindazon országok ellen, amelyek nem akarják betelepíteni a migránsokat, megvédik a bevándorlástól a határaikat, a kultúrájukat és megvédik a nemzeti szuverenitásukat.”

 

A Fidesz szerint „szégyen, hogy a koronavírus-járvány és az egymást érő iszlám terrortámadások közepette Brüsszel továbbra is a politikai zsarolással van elfoglalva ahelyett, hogy segítené a tagállamokat a védekezésben.”

 

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő közösségi oldalán reagált a brüsszeli döntésre és a magyar ellenzék erre adott reakciójára. Mint fogalmazott, a döntésben az a legízléstelenebb, hogy a „magyar baloldal most örömtáncot jár, nem a járvány elleni védekezéssel foglalkoznak”.

 

„Nekik mindez nem fontos. Dobrev Klárától Donáth Annáig nekik csak egy a lényeg: gyűlölik Orbán Viktort. Bármit is gondoljanak valójában, tényleg úgy tűnik, hogy igaz a mondás: jobban gyűlölik Orbánt, mint amennyire szeretik a hazájukat.”

 

fogalmazott az EP-képviselő.

 

A brüsszeli fejekben lekapcsolták a villanyt. Egy világjárvány kellős közepén vagyunk. Minden nap emberek ezrei halnak…

Közzétette: Hidvéghi Balázs – 2020. november 5., csütörtök

 

A megállapodást egyébként még az uniós tagállamoknak, valamint az EP költségvetési ellenőrző bizottságának, majd az EP plénumának is el kell fogadnia.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!