Nyitókép: Drew Angerer/Getty Images

 

Még mindig nem hirdetett győzelmet Joe Biden, a demokraták jelöltje péntek esti beszédében. Nyugalomra és türelemre intette az amerikaiakat, és jelezte, hogy készül a munkára.

 

Biden a Delaware állambeli Wilmingtonban beszélt helyi idő szerint este fél tizenegy körül. Azt mondta, nincsenek még végleges eredmények, de a demokraták jó úton haladnak, hogy több mint háromszáz elektoruk legyen. Emlékeztetett, hogy az összes szavazat alapján több mint négymillióval kapott többet, mint ellenfele, Donald Trump.

 

 hirdetes_300x300  

Azt mondta Biden, kifejezetten büszke arra, hogy milyen jól teljesítettek Amerika-szerte, vagyis hogy hagyományosan republikánus államokban is jó esélyük van a győzelemre. Ez alapján azonnal meg fogják kezdeni a munkát, és fő feladatuknak a koronavírus-járvány megfékezését tartják az Egyesült Államokban.

 

A demokrata jelölt igyekezett csitítani az Egyesült Államokban tetőre hágott indulatokat.

 

„Lehet, hogy ellenfelek vagyunk, de nem vagyunk egymás ellenségei. Mind amerikaiak vagyunk”

 

– mondta Biden.

 

A szavazatszámlálás még mindig nem ért véget. Pennsylvaniában tovább nőtt Biden előnye, Arizonában csökkent. Észak-Karolina a jelen állás szerint Trumpé, Georgia és Nevada jelenleg egy néhány ezer szavazattal Biden felé hajlik.

 

A Trump-kampány által indított keresetek közül másodszor adott helyt egynek a bíróság Pennsylvaniában, ami arra kötelezte a szavazstámlálókat, hogy különítsék el a választás napja előtt postára adott, de az után beérkezett levélszavazatokat. (Ezeket szeretné érvényteleníttetni a Trump-kampány, ami természetesen csak akkor lehetséges, ha beazonosítható, hogy melyik szavazatok mikor érkeztek.)

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.