Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Az Egészségügyi Világszervezet szerint ugyan egyelőre nincs ok az aggodalomra, több északnyugat-európai ország már korlátozó intézkedésekkel reagált a Dániában megjelent újfajta koronavírus-törzsre, amely a feltételezések szerint ellenállóbb lehet a készülő vakcinákkal szemben.

 

A dán járványvédelmi hivatal feladatait ellátó State Serm Institue szerint, ha az új típusú koronavírus dán mutációja elterjedne a világban, az „súlyos következményekkel járna“ a jövőbeli vakcinákra nézve.

 

Bár egyelőre nagyon keveset tudni a nyércfarmokon kialakult új törzsről, sokat elárul, hogy Észak-Dániában jelentősen szigorították a korlátozásokat. Hét településen bezáratták az éttermeket, az alapiskolák felső tagozataitól kezdve minden iskolának át kell állnia távoktatásra.

 

 hirdetes_810x300  
Kemény szigorítások

 

Az Egyesült Királyság Dánia kapcsán az általánosnál jóval szigorúbb intézkedéseket foganatosított. Azok a teherfuvarozók, akik az elmúlt 14 napban Dániában voltak (akár csak átutaztak), és akik nem brit lakosok, nem léphetnek be Nagy-Britanniába. Az összes Dániából érkező személyszállító hajót kísérő hajóival együtt visszafordítják, nem köthetnek ki a brit partoknál.

 

Írországban minden Dániából érkező személynek kötelező, 14 napos karanténba kell vonulnia, még akkor is, ha egyébként kivétel vonatkozna rá.

 

Az új koronavírus-törzs a múlt héten jelent meg egy észak-dánai nyércfarmnál, Észak-Jütlandban. Eddig 214 emberi fertőzést regisztráltak a farmokkal kapcsolatban, és közülük 12 fertőzöttben mutatták ki az új, mutálódott vírustörzset.

 

Mennyire kockázatos az új törzs?

 

A WHO közlése szerint az új törzs megjelenése, súlyossága és terjedőképessége rendkívül hasonló a most pandémiát okozó koronavíruséhoz. A törzset „5-ös klaszterként“ emlegetik tudományos körökben. Olyan nagy változásokat idézett elő a vírus nyércekben végbemenő mutációja, amilyenekre korábban nem volt példa. Annak ellenére, hogy a koronavírus alapvetően egy folyamatosan változó kórokozó.

 

Ami miatt azonban sokan kongatják a vészharangot, az a törzs nagyobb ellenállóképesége az antitestekkel szemben.

 

A nyércek a vírus közvetítőiként működnek. Az új törzs képes állatról emberre átterjedni. Ez önmagában fokozott veszélyt jelent, ugyanis ha egy betegség képes terjedni állatok és emberek között is, az növeli a világjárvány kialakulásának lehetőségét.

 

A másik, szintén riasztó probléma, hogy amint a vírus az emberi és állati populációk között kezd el mozogni, olyan genetikai módosulások mehetnek végbe benne, amelyek fokozhatják a kórokozó veszélyességét, vagy gyakorlatilag teljesen hatástalanná teszik a készülő vakcinákat.

 

Hogy pontosan milyen fokú kockázatokat rejt magában az új törzs, a WHO szerint csak további vizsgálatokkal állapítható meg. Tekintettel azonban arra, hogy a világ hat országában (USA, Spanyolország, Dánia, Olaszország, Svédország és Hollandia) már mutattak ki (még nem mutálódott) koronavírust nyércfarmokon, szigorúbb intézkedéseket javasolnak az érintett tagállamoknak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!