Nyitókép: sme.sk

 

A több ezer dzsihadista harcos, akik visszatértek az EU-ba, komoly terrorveszélyt jelentenek – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden. „Ketyegő időzített bombák” – mondta Kurz az Emmanuel Macronnal, Angela Merkellel és több más európai vezetővel tartott online csúcson.

 

„Ha védeni akarjuk mindenki szabadságát, akkor korlátoznunk kell ezekét az emberekét” – emelte ki Kurz, majd rámutatott, hogy több, az Iszlám Államot támogató korábbi extrémista harcos a következő években szabadul az EU-tagországok börtöneiből.

 

A múlt héten Bécsben terrortámadást végrehajtó fiatal férfi is feltételesen lett szabadlábra helyezve, miután az Iszlám Államhoz való csatlakozási kísérletéért ítélték el.

 

 hirdetes_300x300  

Angela Merkel is kiemelte az iszlamista terror elleni nemzetközi harc fontosságát. Mint mondta, az elmúlt hetekben megvalósuló támadások „a mi szabad társadalmunk, a mi életmódunk elleni támadások” voltak.

 

Emmanuel Macron a keddi online-csúcson felszólította az európai országokat a gyors és koordinált reakcióra a terrorista támadások kapcsán. Szerinte leginkább egy közös adatbázis létrehozásáról lenne szó és az információcseréről. A francia elnök ezen kívül rámutatott, hogy az európai bevándorlásrendszert kihasználják olyan emberek, akik tisztességtelen szándékkal akarnak Európa területére lépni.

 

teraz.sk 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.