Nyitókép forrása: rferl.org

 

Örményországban a biztonsági szolgálatok sikeresen meghiúsítottak egy merénylet- és puccskísérletet, amellyel volt tisztviselők egy csoportja akarta átvenni a hatalmat a kaukázusi országban.

 

Nikol Pashinjan örmény miniszterelnök jelenleg is hatalmas politikai nyomás alatt áll, miután bejelentette, hogy aláírja az Azerbajdzsánnal közös tűzszüneti megállapodást. Annak ellenére, hogy a megállapodást az Örményországgal szövetséges Oroszország hozta tető alá, az örmény fővárosban több ezres tömeg tüntet a béke ellen (amellyel Örményország elveszti Hegyi-Karabah feletti ellenőrzését), és Pashinjan lemondását követelik.

 

Az örmény Nemzetbiztonsági Szolgálat (NSS) közölte, hogy az NSS korábbi vezetőjét, Artur Vanetsjant, a Republikánus Párt volt frakcióvezetőjét, Vahram Bagdasarjant, és egy Ashot Minasjan nevű önkéntest tartóztattak le.

 

 hirdetes_810x300  
Hatalmas politikai nyomás a háború elvesztése miatt

 

A vád szerint a három személy a miniszterelnök elleni merénylettel akart puccsot végrehajtani. Az így megüresedő miniszterelnöki posztra pedig jelölteket kerestek.

 

Örményországban hatalmas a csalódás a tűzszüneti megállapodás miatt és a három karabahi tartomány elvesztése miatt. Az ott élő örmények felgyújtják házaikat és középületeiket, hogy csak a puszta földet hagyják maguk mögött az azerieknek.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a kilencvenes évek eleji azeri-örmény háborúban Örményország győzedelmeskedett, és űzött el több százezer azeri nemzetiségű karabahi lakost, akik ma is az azeri-karabahi határvonalon élnek.

 

Pashinjan a hét elején azzal védekezett, hogy kénytelen aláírni a megállapodást, mert „a NATO egyik legerősebb hadseregével” szemben vesztettek. Kijelentette, hogy vállalja a felelősséget a kudarcért, de elutasította a lemondását követelő felszólításokat.

 

Oroszország győzött

 

Hegyi-Karabahban jelenleg közel 2000 orosz békefenntartó őrzi a fegyverszüneti megállapodás betartását, és folyosót biztosít a visszavonuló örmény erőknek és az örmény civileknek.

 

Sok szakértő úgy véli, hogy a megállapodás legnagyobb győztese nem Azerbajdzsán, hanem a Kreml. Amellett, hogy növelni tudta katonai jelenlétét kétezer katonával és több száz páncélossal a Kaukázusban, lehetőséget kapott, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatát az energiahordozókban gazdag Azerbajdzsánnal.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!