Nyitókép: reprofoto

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden közösségi oldalán jelentette be, hogy bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét. Ennek oka, hogy nem engedték be Ukrajnába Grezsa István miniszteri biztost.

 

Szijjártó videójában elmondta, hogy a történteket kikérték maguknak, a nagykövetnek pedig átadták tiltakozásukat. Mint mondta, derült égből villámcsapásként érte őket a hír, hogy

 

„Grezsa Istvánt nem hogy nem engedték be Ukrajnába, hanem arról tájékoztatták, hogy három évre kitiltották őt, mint a magyar kormány egyik magasrangú tisztségviselőjét Ukrajna területéről.”

 

A miniszter emlékeztetett, hogy két és fél héttel ezelőtt még telefonon egyeztetett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és megegyeztek, hogy maguk mögött hagyják a feszültségeket, amelyek az ukrán helyhatósági választások nyomán előálltak, és inkább a pozitív ügyekre, a közös sikertörténet alapjainak lerakására koncentrálnak.

 hirdetes_300x300  

 

„Ehhez képest, ez a kitiltása Grezsa Istvánnak nem a barátkozás, nem a barátság, nem az együttműködés, nem a közös sikerek keresésének szándékára utal. Ezt nagyon sajnáljuk”

 

fogalmazott Szijjártó, majd kiemelte, hogy mindig is a jó szomszédi kapcsolatra törekedtek Ukrajnával.

 

„Így van ez most is, hisz a kárpátaljai magyaroknak az a jó, hogy ha Magyarország és Ukrajna jóban vannak egymással. Sajnos az elmúlt időszakban ez a szándékunk nem igazán találkozott Ukrajnának, az ukrán kormány szándékával, hiszen a feszültségek akkor kezdődtek, amikor az előző ukrán elnök hivatali ideje alatt elvették a kárpátaljai magyaroktól az anyanyelven való tanulás és boldogulás jogát és lehetőségét.”

 

A külügyi tárcavezető kiemelte, abban bíztak, hogy az új ukrán elnök hivatali ideje alatt ezeket az elvett jogokat visszakapják a magyarok. Annak ellenére, hogy ez mostanáig nem történt meg, a magyar kormány mégis nyitott volt az együttműködésre.

 

Szijjártó felidézte, hogy az elmúlt időszakban rengeteg beruházást végeztek el a kárpátaljai óvodák, iskolák, kulturális intézmények felújítása céljából, ahogy hozzájárultak kórházak működéséhez is. Úgy véli, ezek valóban a „közös sikertörténethez” vezetnek, nem úgy a kitiltások.

 

A miniszter kiemelte, hogy reméli, Ukrajna egyszer tényleg visszatér majd a közös sikertörténet kereséséhez,

 

„Mi készen állunk rá”

 

mondta Szijjártó.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.