Károly, Karola
  • HUF: 360.66
  • USD: 1.21
  • 1 °C
  • 7 °C
Külügyek

Romániai választások – Ludovic Orban szerint a liberálisok akár az RMDSZ-szel is kormánykoalícióra léphetnek

Az RMDSZ elsősorban azért küzd, hogy átlépje az 5 százalékos küszöböt és bejusson a parlamentbe

Nyitókép forrása: maszol.ro

 

Ludovic Orban román miniszterelnök szerint a román nemzeti liberálisok a december 6-i parlamenti választások után többek között a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) is kormánykoalícióra léphetnek, de minderről a választások eredményének függvényében határoznak.

 

Orban nyilatkozatáról pénteken számolt be a román média. A jelenleg kisebbségben kormányzó, a választások legnagyobb esélyesének számító Nemzeti Liberális Párt (PNL) ugyanakkor kizárja annak a lehetőségét, hogy a Szociáldemokrata Párttal (PSD) lépjenek koalícióra.

 

“Bárminemű együttműködést kizárunk a PSD-vel” – mondta Orban, aki egyben a PNL elnöke is. Rámutatott: lehetséges partnerként szóba jöhet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), valamint az RMDSZ. Arra a kérdésre, hogy a Victor Ponta vezette Pro Romániához hogyan viszonyulnak, Orban elmondta: Ponta a PSD elnöke és miniszterelnöke volt, a jelenlegi pártja pedig “egy kisebb PSD, szinte egyáltalán nincs különbség köztük”.

 

A december 6-i parlamenti választásokon a felmérések szerint várhatóan a PNL végez az első helyen, de szüksége lesz koalíciós partnerre vagy partnerekre ahhoz, hogy kormányozhasson. Klaus Iohannis államelnök többször is kijelentette, hogy a PNL-nek az USR és a Dacian Ciolos vezette PLUS alkotta rendszerkritikus USR-PLUS választási szövetséggel kellene kormányoznia, amely a felmérések szerint várhatóan a harmadik legnagyobb parlamenti erő lesz a PNL és a PSD mögött.

 

A Traian Basescu volt államelnök által védnökölt PMP-vel a liberálisok már most is együttműködnek, egyes megyékben kormánymegbízotti (prefektus) tisztségeket kaptak. A PMP, akárcsak az RMDSZ elsősorban azért küzd, hogy átlépje az 5 százalékos küszöböt és bejusson a parlamentbe.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket