Nyitókép: EPA/Joel Carrett

 

Vasárnapra virradó éjjel volt a valaha novemberben mért legmagasabb hőmérséklet Ausztrália legnagyobb városában, Sydney-ben. Új-Dél-Wales tartomány fővárosában jelenleg kánikula van, nappal a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot is meghaladja.

 

Az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet 25,3 Celsius-fok volt, de vasárnap reggel fél ötre már 30 Celsius-fokra emelkedett, majd immár a második egymást követő napon gyorsan elérte a 40 Celsius-fokot Sydney-ben.

 

 hirdetes_300x300  

Új-Dél-Wales régióban a meteorológiai szolgálatok szerint tombol a kánikula, több délkelet-ausztráliai városban is melegrekordok dőltek meg, Griffith-ben 42,2, Mildurában pedig 45,7 Celsius-fokos hőséget mértek.

 

Csak az óceán partján vagy a medencében lehet elviselni a kánikulát a sydney-i Bronte Beach-en. Fotó: EPA/Joel Carrett

 

A hatóságok megtiltották a tűzgyújtást a régió legnagyobb részében, ahol tavaly nyáron tragikus erdőtüzek pusztítottak. Jelenleg mintegy hatvan erdőtüzet jelentettek a térségből, a többségüket sikerült megfékezni.

 

Ezek az első erdőtüzek a déli féltekén fekvő országban 2019/2020 nyara óta, amikor fél Franciaországnak megfelelő terület égett le, harminchárman életüket vesztették és tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat. Az erdő- és bozóttüzek következtében közel 3 millió állat pusztult el vagy menekült el, a katasztrófa hétmilliárd dollárnyi kárt okozott a gazdaságnak.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!