Nyitókép forrása: euractiv.com

 

Bár továbbra is a koronavírushoz kapcsolódtak a legfontosabb hírek, az elmúlt hetekben exponenciális nőtt a madárinfluenzáról szóló hírek száma is. A rendkívül fertőző H5N8-as vírustörzs jelenleg Európában és Ázsiában kezd szétterjedni. A vírus madarakra veszélyes, magas halálozási aránnyal rendelkezik, és nem tesz különbséget vadon élő és házi szárnyasok között.

 

Az eddig számok szerint Európában és Oroszországban együtt eddig 3,84 millió csirkét vágtak le és semmisítettek meg. A szakértőket a járvány két okból foglalkoztatja kiemelten.

 

Az egyik az élelmiszerellátásra gyakorolt hatása. A koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt az élelmiszerek globális árai így is hat éves csúcsra emelkedtek, egy komolyabb madárinfluenza járvány, amely megtizedelné a baromfitenyészeteket, súlyos következményekkel járna. Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) közlése szerint a világ élelmiszer-árindexe  október elejétől november végéig olyan vágtába kezdett, hogy az előző éves árszínvonalat 6,5 százalékkal haladta meg.

 

 hirdetes_300x300  

A második probléma járványügyi. Bármilyen kicsi is a valószínűsége annak, hogy a H5N8 emberre veszélyes vírussá mutálódjon, nem lehet teljesen kizárni. Azt sem lehet megjósolni, hogy nem-e egy koronavírusnál is veszélyesebb vírus születne belőle. A gazdaságnak és az egészségügyi rendszer számára egyébként két ilyen durva járvány együtt minden bizonnyal végzetes lenne. A kutatók épp ezért árgus szemekkel követik a madárinfluenza terjedését.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!