Nyitókép forrása: medicalxpress.com

 

Antonio Guterres ENSZ főtitkár a „vakcina-nacionalizmus” veszélyeire figyelmeztetett. Szerinte a koronavírus elleni vakcinákat „globális közjavaknak” kellene kinyilvánítani, hogy ne csak a gazdag, de a szegényebb országok is hozzáférjenek. Különös tekintettel az afrikai országokra.

 

Guterres szerint Afrika 54 országában több mint 2,2 millió korornavírusos esetet tartanak számon és 53 halálos áldozatot írnak a járvány számlájára.

 

„Van remény arra, hogy a vakcina, más egészségügyi intézkedésekkel kiegészülve, segít legyőzni a járványt. De, ha nem támogatjuk [anyagilag] kellőképpen Afrikát, nem leszünk képesek felülkerekedni a pandémián”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott a főtitkár.

 

Az ENSZ jelenleg az Egészségügyi Világszervezettel karöltve pénzt gyűjt arra, hogy vakcinákat vásároljon a világ szegényebb országai számára, hogy legalább 10-20 százalékos védettséget biztosítsanak számukra, amit aztán ezek az ország saját forrásokból tovább fejleszthetnek.

 

A következő két hónapban az ENSZ 4,2 milliárd dollárt akar összegyűjteni erre a célra. A programba eddig 180 ország kapcsolódott be, de nincs köztük az USA és Oroszország. Nem mellesleg: vakcina és vakcina között is van különbség árban, hatékonyságban, és logisztikai igényességben. Például a Pfizer oltóanyagának ára 20 euró körüli mozoghat, két adagot kell kapnia egy embernek, öt napig -70 fokon tárolható, de 95 százalékos hatékonyságú. Az AstraZeneca vakcinája csak cca. 70 százalékos hatékonyságú, de hónapokig is eláll, nem kell speciális hűtőkben tárolni, és 2-3 euróba kerül egy adag. És ezek csak a nyugaton elismert vakcinák, de Oroszországnak és Kínának is megvannak a saját készítményei.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!