Nyitókép forrása: bbc.com

 

Közel háromezer Európába tartó kamion torlódott fel a La Manche-csatorna brit oldalán az Egyesült Királysággal szembeni, hétfőtől érvényben lévő beutazási korlátozások miatt. Ahogy arról korábban beszámoltunk, több európai ország is beutazási korlátozásokat léptetett életbe a britekkel szemben a koronavírus új, Dél-Angliában megjelenése okán.

 

Dover kikötőjében leállt a forgalom, a franciaországi Calais irányába igyekvő kamionosok így fennakadtak a határnál. Több mint 2850 kamion vesztegel most a Manston Airport reptéren kialakított rögtönzött parkolóban, de a város környékén összesen tízezerre becsülik a kinnrekedt fuvarozók számát, ami várhatóan növekedni fog.

 

Nagy-Britannia és Franciaország ugyan megállapodásra jutott, hogy január 6-ig az árufuvarozókat, illetve indokolt esetben más uniós állampolgárokat is átengedik a határon, amennyiben 72 óránál nem régebbi negatív tesztet mutatnak fel. Csakhogy a teszteket szállító autó elakadt az autópályán, az elkeseredett fuvarozók pedig a rendőrökkel is összetűzésbe kerültek a késlekedés miatt.

 

 hirdetes_810x300  

A BBC közlése szerint a tesztek képesek felismerni a koronavírus új törzsét is, és harminc perc alatt eredményt hoznak. Óránként 400-500 teszt lehet a maximális kapacitás Dovernél.

 

Kisebb humanitárius válság

 

A délelőtt folyamán is incidensre került sor, akkor a doveri kikötőnél álló kamionosok kerültek szóváltásba a rendőrökkel. Az utóbbiak azt akarták, hogy a sofőrök hagyják el a bejárat előtti útszakaszt, az utóbbiak azonban nem akartak pole-pozícióból a sor végére kerülni.

 

Szerdán egy brit segélyszervezet ezer adag meleg ételt osztott szét a kamionosok között, de sokaknak már elfogyott a vize, és megteltek a vécék is, tisztálkodásra sem volt lehetőség, így a kényelmetlen helyzet lassan kezdett súlyossá válni.

 

Szerda délután már katonák is csatlakoztak a tesztelést végző brit egészségügyi dolgozókhoz, és valamikor 16:00 körül a BBC már arról írt, hogy az első negatív teszttel rendelkező sofőrök már lehagyták az időközben 3800 kamionnyira hízott parkolót. Előrejelzések szerint azonban eltarthat néhány napig, amíg a torlódás megszűnik.

 

A brit fuvarozási egyesületiek országos szövetséges szerint a torlódás enyhülése ellenére komoly nehézségek várhatók az ellátási láncban. Felhívták a figyelmet, hogy normál körülmények között karácsony környékén naponta 10 ezer kamion közlekedik Dover és Calais között, többnyire friss termékek importját és exportját végezve. A brit kereskedelmi konzorcium ugyanígy látja a problémát, a Lufthana légitársaság szerdán friss gyümölcsöt és zöldséget szállított az Egyesült Királyságba. Hogy a kamionokon rekedt romlandó árunak mi lesz sorsa, egyelő kérdéses.

 

Fotó forrása: BBC.com/Tesztelik a kamionsofőrök szerda délután a doveri kikötőnél

 

A britek szigorítanak, Szlovákia enyhít a britekkel szemben

 

Közben a brit kormány fontolóra veszi a legmagasabb, négyes szintű járványhelyzeti riasztás kiterjesztés Anglia többi részére is. A dél-angliai régiókban pedig tömeges teszteléseket készítenek elő.

 

Kapcsolódó hír, hogy Szlovákia csütörtök éjféltől (0:00) feloldaná a Nagy-Britanniából érkező repülőgépjáratokra vonatkozó tiltást, és fogadná azokat. A korlátozás hétfőtől volt érvényben az új koronavírustörzs miatt. A szigetországból érkezők 14 napos karanténkötelezettsége megmarad.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!