Nyitókép: Petr David Josek/TASR

 

Csehország december 27-én, vasárnap áttér a járványellenes rendszerük legmagasabb, ötödik fokozatára – tájékoztatott szerdán Jan Blatný egészségügyi miniszter a kormányülés után.

 

Egyúttal azt is elmondta, az országban vasárnap reggel kezdik meg a koronavírus elleni oltás beadását.

 

 hirdetes_810x300  

„Amennyiben nem szigorítanánk az óvintézkedéseken, odáig jutnánk, hogy év végére naponta 15 ezer fertőzöttünk és 7 000 kórházi ápolásra szoruló páciensünk lenne. Ezt egyikünk sem akarja“

 

– indokolta Blatný az ötödik fokozatra való áttérést.

 

A járványellenes rendszer legmagasabb fokozatának óvintézkedései egyelőre január 10-ig lesznek érvényben, után a kormány átértékeli őket.

 

Vasárnaptól leállnak a sífelvonók. Az éjszakai kijárási tilalom 21.00 órától 05.00 óráig lesz érvényben, beleértve december 31-ét is. Blatný arra kérte a cseheket, hogy ezt a szilvesztert családi körben ünnepeljék.

 

December 27-től az üzletek többsége bezár. Kivételt képeznek az alapvető létfenntartáshoz szükséges termékeket árusító boltok. A nagy üzletláncok nem árulhatnak olyan termékeket, amelyek nem tartoznak az alapvető szükségletek közé. Ezzel szeretnék egységesíteni a nagy- és kiskereskedelmi egységekre vonatkozó feltételeket. Az alapvető termékeket árusító boltok vasárnapi is nyitva lehetnek.

 

Az éttermeknek továbbra is zárva kell tartaniuk, az ételkiadásra fenntartott ablak újonnan csak 21.00 óráig üzemelhet, ugyanis ekkortól lép életbe a kijárási tilalom.

 

Január 4-től csak az alapiskola első és második osztályos diákjai mehetnek iskolába, rajtuk kívül az óvodások és a speciális iskolák tanulói térhetnek vissza az iskolapadokban. A többi diák folytatja a távoktatást.

 

A járványellenes rendszer negyedik fokozata december 26-ig marad érvényben. Szenteste napján a szolgáltatások és kiskereskedelmi egységek 12.00 óráig lehetnek nyitva. A rendszer úgy lett felállítva, hogy a hívők az éjféli misén részt tudjanak venni.

 

Blatný az oltással kapcsolatban megjegyezte, hogy előkészítették azoknak a személyeknek a jegyzékét, akik elsőként fogják megkapni a vakcinát. A kórházban fekvő idősekről, az intézményi ellátásra szorulókról és az egészségügyi dolgozókról van szó.

 

Csehországban kedden 10 821 új koronanvírus-fertőzöttet regisztráltak, ami november 6. óta a legmagasabb napi esetszám.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!