Nyitókép forrása: 24matins.fr

 

Portugália az új év első napján átvette Németországtól az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Lisszabon fél évig lehet soros elnök, erre az időszakra a „Ideje cselekedni” szlogennel készült.

 

A portugál baloldali kormány az „igazságos, zöld és digitális megújhodást” tűzte ki elsőrendű céljául, főleg az EU által tavaly elfogadott 750 milliárd eurós koronaválság elleni mentőcsomag kapcsán.

 

A dél-európai, korábban szintén nehéz nehéz pénzügyi helyzetben lévő, 10,3 millió lakosú Portugália az EU történetében negyedszer veszi át a soros elnökséget. Az olyan rémálomszerű kihívásokat, mint a koronavírus-járvány első és második hulláma vagy az uniós büdzsé elfogadása körüli vita-vétó a németeknek kellett megoldaniuk. A portugálokra valószínűleg az európai gazdaság helyreállításának megkezdése lesz a legfőbb feladat (és valószínűleg a vakcina elosztása körüli nemzetközi viták feloldása – a szerk.).

 

 hirdetes_300x300  

Ennek fényében Lisszabon prioritásai között az európai szintű oltási kampány, a gazdaságélénkítő terv kidolgozása, a brexit hatásainak minimalizálása szerepel.

 

Fél év erejéig Portugália feladata lesz a miniszteri találkozók megszervezése és lebonyolítása Brüsszelben, és neki kell majd közvetítenie is a tagállamok között a célkitűzések teljesítése érdekében, és ha kell, konszenzust elérni.

 

Kemény vitatéma lesz az EU migrációs csomagja, emellett Portugália szeretne előrelépéseket elérni az EU és az Afrikai Unió együttműködésében is. Portugáliát az év második felében Szlovénia váltja majd a soros elnökségben.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!