Leonóra, Inez
  • HUF: 367.63
  • USD: 1.19
  • -1 °C
  • 10 °C
Külügyek

Le kellett állítani az új fehérorosz atomerőmű egyik blokkját

Novemberi átadása óta ez a második aggasztó incidens

Nyitókép forrása: rferl.org

 

A biztonsági rendszer riasztása miatt le kellett állítani a novemberben átadott asztravjeci atomerőmű egyik blokkját. A hivatalos közlések szerint a biztonsági rendszer bekapcsolt, a hiba okát vizsgálják, a sugárzás mértéke pedig normális az erőmű környékén.

 

Helyi idő szerint szombat este 7:02-kor az atomerőmű 1-es blokkját lekapcsolták a hálózatról, miután a generátoros biztonsági rendszert aktiválták. A probléma egy biztonsági teszt közben jelentkezett az 1-es blokk “ipari kísérleti üzemeltetése” során.

 

Tavaly novemberben Alekszandr Lukasenka adta át ünnepélyes keretek között adta át Fehéroroszország első atomerőművét, Asztravec városától nem messze, ám három nappal később felrobbanta a feszültségváltók, és le kellett állítani az áramtermelést. Pár napra rá az atomerőművet újraindították.

 

A nukleáris erőmű orosz 3+ generációs blokktípust tartalmaz, a Roszatom kivitelezésében. Két VVER-1200 típusú blokkra 2400 megawattnyi energiát termel egy évben. Nem mellesleg Oroszország 10 milliárd eurós hitelt adott Belorussziának a projekthez. Teljesen 2022-re kellene lekészülnie.

 

Az atomerőmű megépítése vegyes fogadtatásra talált a lakosság körében, mivel Fehéroroszország súlyos károkat szenvedett az 1986-os csernobili atomkatasztrófa során – az ország negyedét szennyezte be radioaktív sugárzással.

 

Fehéroroszország szomszédai sincsenek elragadtatva a projekttől, Litvánia fővárosa, Vilnius mindössze 50 kilométerre van az atomerőműtől.

 

Lukasenka politikai nyilatkozatai sem túl megnyugtatóak. Nemrég kijelentette, hogy egy második atomerőmű megépítését fontolgatja, a többletenergiát pedig bitcoin-bányászatra fordítaná…

 

Körkép.sk, rflerl.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket