Nyitókép: YouTube/Alexei Navalny

 

Az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus által alapított Korrupcióellenes Alap kedden egy oknyomozó dokumentumfilmet tett közzé az interneten Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólagos fekete-tengeri luxusrezidenciájáról. A Kreml azonban tagadja, hogy Putyin tulajdonát képezné a tengerparti rezidencia.

 

 „Ez egy lejárt lemez. Már jó pár évvel ezelőtt elmagyaráztuk, hogy Putyinnak semmilyen palotája sincs“

 

– mondta Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője.

 hirdetes_300x300  

 

Navalnij a luxusrezidenciával kapcsolatos információkat a saját blogján tette közzé, és egy különálló weboldalt is létrehozott, ahol képek és 3D-s felvételek is találhatók a palotáról. Ezenkívül egy kétórás film is feltöltésre került, amelyben az érdeklődő magyarázatot kap arra, hogy miként jött lére és miből finanszírozták a Gelendzsik üdülővárosában székelő rezidenciát.

 

Navalnij állítása szerint az épület 100 milliárd rubelbe, azaz 1,118 milliárd euróba került. A rezidencia 68 hektáron terül el, ahol helikopter-leszállópálya, téli stadion, templom, amfiteátrum, télikert, kerti pavilon és egy 80 méter hosszú híd is helyet kapott.

 

Az oknyomozók a palota részletes tervét is közzétették. A Korrupcióellenes Alap állítása szerint a tervet az egyik beszállító adta át, mert amikor meglátta a palota luxusdíszítését, döbbenetet és dühöt érzett.

 

A Korrupcióellenes Alap összehasonlította a tervet azokkal a fényképekkel, amelyek még 2011-ben kerültek napvilágra a palota belsejéről, és meg vannak győződve az eredetiségéről.

 

Az alap által közzétett anyagok szerint az egész palota méretre szabott luxusbútorokkal van berendezve. Például egy heverő ára 1–1,5 millió rubel között mozog, és a Korrupcióellenes Alap mintegy 47 ilyen heverőt számolt meg a palotában. A rezidencia legdrágább asztala 4,1 millió rubelbe került.

 

A palota háromemeletes, és a medencén kívül szaunával, törökfürdővel, vízi diszkóval, iszapraktárral, spaval, olvasóteremmel, zeneszalonnal, mozival, borospincével, kóstolóhelyiséggel, kaszinóval, játékgépekkel és egy tucat vendégszobával rendelkezik. A fő hálószoba 260 négyzetméteres.

 

A Korrupcióellenes Alap szerint a palota közelében egy 300 hektáros szőlőskert, kastély, borászat és egy osztrigatenyésztő farm is található, amelyek mind Putyin vagyonát képezik.

 

 

Az ingatlant egyébként úgy építették fel, hogy se földi, se vízi, se légi úton ne lehessen megközelíteni. Az ott dolgozó emberek nem tarthatnak maguknál mobiltelefont (nehogy valamiről fényképet készítsenek), az érkező autókat pedig ellenőrzésnek vetik alá.

 

„Ez egy állam az államban, ahol Putyin az egyetlen és helyettesíthetetlen cár”

 

– mondja Navalnij a dokumentumfilmben. Az ellenzéki politikus a videó végén arra kéri az oroszokat, hogy lázadjanak fel az ország vezetése ellen.

 

A Korrupcióellenes Alap egy nappal azután tette közzé a dokumentumfilmet, hogy Navalnijt letartóztatták Oroszországban.

 

Az orosz elnök luxusrezidenciájáról szóló filmet keddi közzététele óta több mint 25 millióan látták. Georgij Alburov, a Korrupcióellenes Alap aktivistájának elmondása szerint senki nem számított arra, hogy a dokumentumfilm ilyen sikeres lesz.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.