Nyitókép: istockphoto

 

A cseh tudósok letesztelték azt az új ellenanyagot, ami nemcsak a koronavírus ellen véd, de annak mutációival szemben is hatékony – tájékoztatott kedden a Novinky.cz portál. Az ellenanyag meggátolja, hogy a koronavírus tovább mutálódjon és ellenállóvá váljon a kezeléssel szemben.

 

A tesztelés 2020 novemberében kezdődött a Cseh Tudományos Akadémián. A tanulmányok igazolták, hogy az ún. bispecifikus ellenanyag ártalmatlanítja a SARS-CoV-2 koronavírust és variánsait, beleértve a brit mutációt is.

 

 hirdetes_810x300  

A tudósok szerint az ellenanyag segíthet a gyenge immunrendszerrel rendelkező páciensek gyógyításában, illetve a betegség megelőzésében is hasznos lehet.

 

Ezt a „kettős ellenanyagot” a svájci Biomedicina Kutatóintézet tudósai fejlesztették ki. A cseh tudósok a klinikai vizsgálatot megelőzően az egereken tesztelték az ellenanyag hatékonyságát.

 

A svájci kutatóintézet szerint az ellenanyag felhasználásával zajló kezelés sikeres, de ahhoz, hogy a COVID-19 betegséggel szemben hatásos legyen, két feltételt kell teljesítenie: meg kell akadályoznia az új variánsok kialakulását, és hatásosnak kell lennie az új variánsokkal szemben.

 

A tudósoknak ezt úgy sikerült megoldaniuk, hogy egy mesterséges molekulába két természetes ellenanyagot kapcsoltak össze. Ehhez azoknak a pácienseknek az ellenanyagait használták fel, akik már átestek a COVID-19-en.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.