Nyitókép: A 19. vadászzászlóalj katonái – illusztráció (Bundesheer)

 

Mialatt az Osztrák Szövetségi Hadsereg (Bundesheer) több ezer katonája segíti a rendvédelmi és egészségügyi szervek munkáját a koronavírus elleni harcban, 35 kiképzés alatt álló bajtársuk a szigorú tiltás ellenére partit szervezett az őrvidéki (Burgenland) Montecuccoli-kaszárnyában. A koronamulatság azonban olyannyira elfajult, hogy a fiatal katonák szexjeleneteket kezdtek „forgatni“, amelyek a WhatsApp applikáción keresztül villámgyorsan elterjedtek – először a fegyveres erők csatornáin belül, majd onnan kikerülve a közösségi hálón ill. több osztrák napilapnál is.

 

Michael Bauer, a Szövetségi Védelmi Minisztérium szóvivője az esetet érintve úgy fogalmazott, hogy ez „… a legundorítóbb, amit 35 éves pályafutásom alatt a Bundesheer-nél látnom kellett“. A parti résztvevői ellen fegyelmi eljárás indult, négy katonát lefokoztak és elbocsátottak. Egy 25 éves Karintiából (Kärnten) származó fiatal a botrány nyomását nem bírva, öngyilkosságba menekült.

 

Mi történt Güssing-ben?

 

 hirdetes_300x300  

2021 január végén a 19. vadászzászlóalj 93 katonája a múlt év szeptemberétől zajló kiképzési fázis első részének végéhez ért a németújvári (Güssing) kaszárnyában. A szokásnak megfelelően a fiatal jelentkezők ilyenkor megünneplik sikerüket, azonban az Ausztriában érvényben lévő korlátozásokra való tekintettel a záróünnepély idén nem kapott engedélyt. „Habár elvileg megértést tanúsítok az iránt, hogy a jelentkezők az elért eredményt megünnepeljék – de ne most. Lockdown van érvényben, és ez azt jelenti, hogy le kell mondani a partizásról” – tette hozzá Gernot Gasser ezredes, aki 2016 óta az őrvidéki katonai körzet parancsnoka.

 

A világos tiltás ellenére január 26-án kedden 35 – többségében férfi – növendék mégis a parti lebonyolítása mellett döntött. Osztrák médiaértesülések szerint az alkohol mennyiségének növekedésével arányosan csökkent a katonák szégyenérzete, így az illegális parti egy rögtönzött orgiába csapott át. Többek közt a Kronen Zeitung és a Heute napilapok birtokába került jeleneteket Gasser ezredes „egyrészt szégyenteljes, másrészt emberileg csalódást keltő”-nek nevezte.

 

A Heute napilap a következőképp írja le az eddig napvilágot látott három videót:

 

„Egy világos szoba több ággyal […]. A padló tele szeméttel, üres üvegekkel és alsóneműkkel. [részeges] Ordítozás, vihogás, vidám beszéd hallható. […] Az egyikük alsónadrágban és fürdőpapucsban ül az ágyon, egy másik a hadsereg egyenruháját hordja. Megint egy másik széken ül, egy félmeztelenül a nemi szervét csóválja az arca körül. Egy bátorsági próba? Egy elvesztett fogadás? […] a második videón a teljes helyszín és több jelenlévő próbálkozása látható, hogy a partit talán mégis más helyütt kéne folytatni – sikertelenül, mivel a harmadik videó egy teljesen mezítelen férfit mutat, aki az asztalon feküdve égnek meredő lábait terpeszti szét. A többiek telefon után nyúlnak és filmeznek.”

 

„Ettől okádnom kell”

 

A Bundesheer a botrány kirobbanását követően azonnal lépéskényszerbe került és „közönséges” ill. „trágár” jelenetekről beszélt. A következmény: fegyelmi eljárás, lefokozás, elbocsátás. A hadsereg hírnevének csorbulására a már említett Gasser ezredes „Kérem bocsássanak meg a kifejezésért, de ettől okádnom kell” mondattal reagált. Michael Bauer ellenben Twitter bejegyzésében azt emelte ki, hogy „mi katonák nem ilyenek vagyunk”.

 

Az összes résztvevő ellen fegyelmi eljárás indult, a négy „főkolompost” felfüggesztették – derül ki Michael Bauer Twitter-bejegyzéséből.

 

 

Három nappal később címlapon robbant a hadsereg újabb bombája. Az egyik résztvevőt, akit az eset után azonnal felfüggesztettek, holtan húzták ki a Drávából. A 25 éves katona – nem tudni, hogy ő szerepelt-e a videókon – a nyomozás jelenlegi állása szerint önkezével vetett véget életének. Tettét korábban élettársának bejelentette és a fiú lapértesülések szerint egy búcsúlevelet is hátrahagyott.

 

Nincs nyugalom

 

Az illegális koronapartiba beleremegett Bundesheer azóta nem bír magához térni. Pár napja a Kronen Zeitung online plattformja újfent a hadsereggel foglalkozott. A hörsching-i légi támaszpont egy 32 éves altisztjét szexuális zaklatás vádjával ideiglenesen felmentették a szolgálat alól, a rendőrség megkezdte a nyomozást. A vád szerint a kiképzőtiszt huzamosabb ideje sorköteles katonákat molesztált alkoholos befolyásoltság alatt. A Kronen Zeitung információi szerint az elkövető több kiskatonát illetlenül fogdosott, valamint a kaszárnyában az éjjeli nyugalmat kihasználva szobatársait zaklatta. A Bundesheer sajnálkozását fejezte ki.

 

Orbán Gábor, MA

források: burgenland.orf/apa/Kronen Zeitung/die Presse/Heute

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.