Nyitókép forrása: bbc.com

 

Több mint egy év után kedden ismét megjelent a nyilvánosság előtt az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun felesége, Ri Szolju, aki csatlakozott férjéhez egy Kim születésnapjára szervezett koncerten.

 

Az asszony korábban rendszeresen kísérte férjét a fontosabb eseményekre, ám tavaly január óta nem látták. Az ilyen „eltűnések” Észak-Koreában politikai jelentéségű jelzéseknek minősülnek, és spekulációkra adnak okot.

 

Az egyik elképzelés szerint Ri asszony várandós lehetett, és a koronavírus miatt került minden nyilvános eseményt az elmúlt egy évben.

 

 hirdetes_810x300  

Ri Szoljuról – ahogy az észak-koreai elit többi tagjáról is – nagyon keveset tudni. Az általánosan elfogadott nézet szerint egy orvosprofesszor apa és egy szülésznő anya gyermek, így a felsőbb kasztok tagjai közé tartozik. Nagyjából 31 éves lehet. Korábban az Unhasu Orchestra énekese volt – ez egy állami elit társulat.

 

Valamikor 2009-ben házasodhatott össze Kim Dzsongunnal, az eskövőt a néhai Kim Dzsony Il siettette 2008-ass agyvérzése után szavatolni akarta a dinasztia túlélését. A dél-koreai hírszerzés szerint a házaspárnak három gyermeke van.

 

Az utóbbi hónapokban sokan belpolitikai hatalomváltozásokat sejtenek a szinte hermetikusan elzárt diktatúrában. Többször úgy tűnt, hogy Kim hatalma megcsorbult, és kénytelen azt megosztani húgával, Kim Jo Dzsonggal. További furcsaság, hogy újabban az állami köztévé „elnökként” emlegeti Kimet a megszokott „elnök” helyett „államfőkét” emlegetik.

 

Az angol tudósítások szerint „chairman” helyett használnak „president” kifejezést, vagyis a kommunista párt testületének vezető beosztása helyett mint az egész ország vezetője szerepel a híradásokban. Az „államfő” kifejezést eddig kizárólag kim Dzsongun nagyapja, az állam alapító Kim Ir Szen esetében használta az észak-koreai állami média.

 

BBC.com

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!