Hirdetés (X)

Külügyek

Koronavírus – Franciaország a Németországba ingázóknak is kötelezővé teszi a negatív PCR-tesztet

A déli-afrikai mutánst illetően a keleti Moselle megye az egyik legfertőzőbb franciaországi terület

Nyitókép forrása: dw.com

 

A koronavírus korábbinál fertőzőbb variánsai terjedésének megfékezése érdekében Franciaország hétfőtől kötelezővé teszi a Németországba ingázóknak is a negatív PCR-teszt felmutatását a belépéshez az ország területére, miután a déli-afrikai mutánst illetően a keleti Moselle megye az egyik legfertőzőbb franciaországi terület.

 

Ez a kötelezettség január 31. óta a határ menti ingázókon kívül már minden határátlépőre vonatkozik, függetlenül az állampolgárságától, illetve a belépésének céljától. Clément Beaune Európa-ügyi államtitkár és Olivier Véran egészségügyi miniszter csütörtöki bejelentése szerint a határ menti ingázóknak hetente kell elvégeztetnie a szűrést, ami Franciaországban mindenki számára ingyenes.

 

Párizs a munkájuk miatti határ menti ingázók számára bevezeti az ismétlődő tesztelési stratégiát, heti szűrés formájában – olvasható a két kormánytag közös közleményében. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a Németországba rendszeresen átjáró mind a 70 ezer francia állampolgárnak hetente teszteltetnie kell magát, s a határ mentén közösen járőröző francia és német rendőrök megerősítik az átkelők igazolásainak ellenőrzését. Azoknak, akik nem hivatalos ügyben, hanem családi okokból vagy más magáncélból ingáznak a határ két oldala között, minden határátlépés esetén egy 72 órásnál nem régebbi, negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk a belépéshez Franciaország területére – jelezte a két kormánytag.

 

A francia kormány azért terjesztette ki a kötelezettséget a Németországba átjáró franciákra, mert szeretné elkerülni, hogy a német hatóságok az újabb koronavírus-variánsok terjedésének megfékezése céljából ugyanúgy meggátolják a belépést, ahogy azt a cseh és az osztrák határszakaszon tették. Francia kezdeményezésre ezért a két ország munkacsoportot hozott létre az ellenőrzések szigorításának kidolgozására, illetve a francia-német határszakasz lezárásának elkerülésére.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket