Nyitókép forrása: iPrima.cz

 

Legalább egy esetben kétséget kizáróan megerősítették a dél-afrikai koronavírus mutáció jelenlétét Csehországban – közölte a CTK hírügynökség csütörtökön délután. A variáns csehországi jelenlétéről már napok óta beszélnek, a laborok azonban most erősítették meg a sejtéseket.

 

A vírus egy csoport cseh turistával érkezett az országba, akik Zanzibárban kirándultak. Többen mutattak tüneteket, de csak egyikük szervezetében találták meg a dél-afrikai mutációt.

 

A laborok szekvenálással vizsgálják a mintákat, ez az eljárás genetikai vizsgálatnak veti alá a vírus DNS-láncát, és megállapítja, mely variánsról is van szó. Ma Európa több országa próbálja gyorsan növelni szekvenálási kapacitásait, mivel így tudják időben észrevenni és ha lehetséges, izolálni a már ismert vagy még nem ismert mutációkat. A szekvenálást PCR-tesztek mintáival végzik.

 

 hirdetes_300x300  

Ahogy Szlovákiában, úgy Csehországban is a brit mutáció vált uralkodóvá, amely 30-70 százalékkal fertőzőképesebb a korábban ismert koronavírus-variánsnál. A dél-afrikai törzs veszélyessége abban áll, hogy a kutatók eddigi megállapításai szerint csökkenti az eddig megszerzett immunitás hatékonyságát, és a vakcinák hatékonyságát is. Jelenleg a világ 30 országában terjed, köztük Lengyelországban, Tirolban és Németországban. Az eddigi becslések szerint legalább 50 százalékkal fertőzőképesebb a koronavírus eredeti variánsánál.

 

CTK, Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!