Nyitókép forrása: itali24news.com

 

Csehországban eddig négy olyan koronavírusos esetet tartanak nyilván, amelyért bizonyítottan a dél-afrikai vírustörzs felelős. A négyből az egyik fertőzött egy afrikai üdülésről tért haza, a másik három azonban már beföldön kapta el a kórt. Az egyik brünni óvodában két gyermeket és két óvópedagógust teszteltek le a hatóságok, három esetben hozott a teszt pozitív eredményt.

 

A hatóságoknak egyelőre fogalmuk sincs, hogyan került a veszélyes mutáció az óvodába, és hogyan terjedt el a gyerekek körében.

 

A dél-afrikai mutáció a brithez hasonlóan jóval fertőzőképesebb (legalább 50 százalékkal könnyebben terjed), de a brittel ellentétben ellenállóbb a vakcinákkal szemben is.

 

 hirdetes_810x300  

Azt egyelőre nem tudni, hogy az az ellenállás hogyan nézne ki a gyakorlatban. A Hospodárske Noviny szlovák gazdasági lap által megszólított egyik professzor szerint a vakcinák az új mutációkkal szemben is adhatnak bizonyos előnyt, ha nem is kerülhető el teljesen a megfertőződés, de védelmet biztosíthatnak a súlyos lefolyással szemben.

 

A vakcinagyártók már új formulával készülnek a mutációk ellen. Közben azonban több ország szigorított határrezsimet vezetett be. Németország például március 17-ig meghosszabbította a sokat kritizált, Csehországgal közös határszakaszán bevezetett korlátozásokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.