Ida
  • HUF: 357.24
  • USD: 1.19
  • 3 °C
  • 9 °C
Külügyek

Mario Draghi kormányának első hete a jobboldalnak hozott politikai tőkét

Tovább erősödött Matteo Salvini pártja

Nyitókép forrása: glindifferenti.it

 

Az új kormányba belépett Liga, és az ellenzékben maradt Olasz Testvérek jobboldali pártok támogatottsága emelkedett a kormányváltás hatására, miközben a meggyengült Öt Csillag Mozgalom önmaga “újraalapítását” jelentett be vasárnap.

 

A Mario Draghi vezette kormány első két hete a jobboldalnak kedvezett a hétvégi sajtóban közölt felmérések szerint. A február 13-án alakult kormányhoz csatlakozott Liga támogatottsága emelkedett, és elérte a 23 százalékot. A Matteo Salvini vezette párt a legutóbbi, 2018-as parlamenti választásokon 17 százalék fölött teljesített, amivel a pártok rangsorában a harmadik helyen állt.

 

Ezt követően akkor kormányra került, és az első Conte-kormány idején túllépte a harminc százalékot. A Liga most a legerősebb párt. A Draghi-kormány megalakulása még jobban kedvezett a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvéreknek (FdI), amely elérte a 17,2 százalékot.

 

Az FdI a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon öt százalék alatt teljesített. Jelenleg a harmadik legnagyobb pártnak számít, amely maga mögött hagyta az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) és a 19 százalékra becsült baloldali Demokrata Párt (PD) sarkába lépett. A Draghi-kormányba belépett Hajrá Olaszország (FI), Silvio Berlusconi irányításával, stabilan 7,6 százalékon áll.

 

A többi, kisebb jobbközép erőket is számolva a Liga, az FdI és a FI koalíció ereje meghaladja az ötven százalékot. Giuseppe Conte volt miniszterelnök leváltása a korábbi kormánypártokat sújtotta: az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt hiába csatlakozott a közgazdász Mario Draghi csapatához, a választók egy része elpártolt tőlük. A PD erejét a felmérések 19 százalékra teszik, ami közel ugyanannyi, mint a 2018-as választásokon volt azzal a különbséggel, hogy akkor a baloldali párt a második legnagyobb politikai erő volt, és nem állt majdnem egy szinten a jobboldali Olasz Testvérekkel.

 

A PD március második hétvégéjén tart országos gyűlést a folytatásról. A kormánycserék az Öt Csillag Mozgalmat őrölték fel, amely 2018-ban a legnagyobb parlamenti erőnek számított több mint 32 százalékkal. Három év alatt az M5S először a Ligával, majd a Demokrata Párttal kormányzott, és most a Draghi-kormányban is bent maradt.

 

Az M5S 15,4 százalékra esett vissza. A politikusok népszerűségi listáján a 69 százalékos támogatottságot élvező Mario Draghi mögött az egészségügyi miniszter Roberto Speranza, majd Giorgia Meloni és Matteo Salvini következik. Az M5S vezetősége a vasárnap Rómában tartott találkozón a mozgalomból lett párt újraindításáról határozott.

 

Az Öt Csillag “újraalapításának” feladatát a lemondott miniszterelnökre, Giuseppe Contéra bízták. Az M5S bejelentette, hogy mostantól “egyedül” politizál, tehát felbontja a baloldali erőkkel közös szövetséget.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket