Nyitókép: CGTN

 

Április elejétől áll forgalomba Olaszországban az első olyan, Európában egyedülálló vonat, ami intenzív ellátásra szoruló betegek szállítására is alkalmas.

 

Most, amikor a harmadik hullámban a gyorsan terjedő mutációk miatt az egészségügyi rendszerek közelítenek a kapacitásuk határához, enyhítést jelenthet ez az eszköz. A vonat olyan, mintha egy kórház intenzív osztályát a sínekre költöztették volna.

 

 hirdetes_300x300  

„A legfejlettebb technológiával 21 beteget tudunk szállítani“

 

– mondta a legnagyobb olasz állami vasúttársaság vezérigazgatója. Felszereltségében a vonat egyedülálló, kihasználására számtalan lehetőség nyílik majd, és Európa bármely pontján bevethető.

 

Emellett a repterek mintájára a vasútállomásokon is tesztelik az utasokat, így hamarosan az utasok többsége úgynevezett Covid-mentes járatokon utazhat. A rendszer Rómában és Milánóban már működik.

 

„Bővítjük a szolgáltatásainkat nyárra, hogy olyan kedvelt turisztikai célállomásokra is eljussanak a Covid-mentes szerelvényeink, mint Velence, Firenze vagy Nápoly”

 

– tette hozzá Gianfranco Battisti a Ferrovie dello Stato Italiane csoport vezérigazgatója.

 

 

Az olasz vasúttársaság az oltási program felgyorsításában is ki akarja venni a részét.

 

„Az ország egyik legforgalmasabb pályaudvara a római. A szemben lévő parkoló egy részét leválasztják és az olasz vöröskereszttel együttműködve kialakítják az első vasúti oltóközpontot. A 750 négyzetméternyi területen napi 2000 oltást tudnak majd beadni”

 

– számol be róla Giorgia Orlandi az Euronews helyszíni tudósítója.

 

A vállalat célja, hogy kialakítson ehhez hasonló központokat a nagyobb vasútállomások közelében az ország több pontján.

 

„Ezt a létesítményt 7 nap alatt építettük fel, köszönhetően a rengeteg önkéntesnek, akik részt vettek a folyamatban“

 

– mesélte Ignazio Schintu, az olasz Vöröskereszt vészhelyzeti igazgatója.

 

Minden elérhető erőforrás felhasználása a pandémia elleni küzdelemben – ez az új olasz kormány jelszava. Az egészségügyi miniszter arra tett esküt, hogy mindenkit beoltanak, de ehhez az kell, hogy az ország folyamatosan növelje az oltási kapacitását.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.