Nyitókép: TASR/AP

 

Hamarosan használatba állítják a Szputnyik V-vakcina leegyszerűsített, egydózisú változatát, a Szputnyik Light-vakcinát – tájékoztatott a TASS hírügynökség.

 

Alexandr Gincburg, a a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) igazgatójának tájékoztatása szerint folyik a vakcina regisztrációja, ami azt jelenti, hogy formális szempontból már szinte használatra készen áll, nincs mit rajta tanulmányozni.

 

 hirdetes_810x300  

Gincburg szerint a „light vakcina“ beadása után az immunitás három héten belül kialakul és három-négy hónapot át kitart.

 

Amennyiben a „light vakcinával“ beoltott személy mégis megfertőződik a koronavírussal, a betegségnek nem szabadna nehéz lefolyásúnak lennie. Továbbá a Szputnyik Light beadása után három hónappal a Szputnyik V második dózisát is be lehet adni, ami meghosszabbítja a test védekezőképességét.

 

A Szputnyik Light gyártása sokkal egyszerűbb, és a tervek szerint elsősorban exportra fogják szánni. Az oroszok szerint a vakcina hatékonysága 73–85% között mozog. Az oltóanyag alkalmazásának fő célja az elhalálozások csökkentése.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.