Nyitókép forrása: bbc.com/a képen Varsó óvárosa látható, csúcsidőben.

 

Franciaország és Lengyelország újra részleges, regionális zárlatokat vezetett be a koronavírus-járvány új hulláma miatt. Franciaországban több mint 21 millió embert érint a 16 régióban, köztük Párizsban bevezetett, kijárási tilalommal társított egyhónapos lockdown. A zárlat hírére a fővárosból a zárlatmentes régiókba szóló vonatjegyeket órákon belül elkapkodták. A francia fővárosból kivezető utakon torládások és dugók alakultak ki. A francia iskolák nyitva maradhatnak, „különleges higiéniai feltételek” mellett a fodrászok is dolgozhatnak.

 

Lengyelországban csak az élelmiszer és más létszükségleti cikkeket áruló üzletek tarthatnak nyitva, a többi üzlet három hétre zárva marad, ahogy a szállodák, a kulturális- és sportlétesítmények is. Az országban november óta nem volt olyan magasan a napi esetszám, mint az elmúlt héten. Itt még csak most kezd egyeduralkodóvá válni a brit mutáció, az új esetek között egyelőre csak 60 százalékban van jelen – Szlovákia valamikor januárban volt ebben a helyzetben.

 

Németországban is exponenciálisan emelkednek az új koronavírusos esetek. Angela Merkel kancellár már jelezte, hogy valósínűleg a németek kénytelen lesznek „meghúzni a vészféket”, és újabb zárlatot kell elrendelni. Berlin „fokozottan kockázatos” országnak minősítette Lengyelországot, vasárnaptól a lengyel-német határ csak 72 órásnál nem régebbi negatív teszt ellenében léphető át.

 

 hirdetes_300x300  

BBC.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.