Nyitókép: Getty Images

 

Ausztriában a várakozásokkal és a kormány korábbi terveivel ellentétben húsvét előtt nem lesznek további nyitások a koronavírus-járvány miatti korlátozások tekintetében – jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn a szakértőkkel, az ellenzékkel és tartományfőnökökkel tartott tanácskozása után.

 

Ennek értelmében kútba esett a három héttel ezelőtti terv is, miszerint az éttermek kerthelyiségei kinyithatnak március 27-én. Ennek oka egyrészt a napi új megbetegedések számának lineáris növekedése, másrészt a kórházak intenzív osztályainak fenyegető túlterheltsége.

Az egyetlen tartomány, Vorarlberg, ahol a kedvező járványügyi mutatóknak köszönhetően már egy hete kinyithattak az éttermek, a kulturális és sportlétesítmények, modellrégióként szolgál Ausztria többi, jóval fertőzöttebb tartományának, és amennyiben nem romlik a helyzet, nem kell újabb szigorítástól tartania.

 hirdetes_810x300  

 

A három legkritikusabb, keleti tartomány – Alsó-Ausztria, Burgenland és Bécs – vezetőivel még erre a hétre újabb tárgyalásokat tűzött ki a kormány a további, esetlegesen szigorító intézkedések egyeztetése végett.

 

Kurz hangsúlyozta, hogy azoknál a településeknél, kerületeknél illetve körzeteknél, ahol a százezer főre vetített hétnapos megbetegedési átlag eléri a 400-at, rendkívüli intézkedésekre lesz szükség.

 

„A következő hónapokban még együtt kell élnünk a vírussal, és nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy veszélybe sodorjuk a kórházaink működőképességét”

 

 mondta a kormányfő. Ezért újfent felszólította a lakosságot, hogy éljenek az ingyenes tesztelési lehetőségek valamelyikével.

 

A tesztkampány kiszélesítése nyomán már nemcsak az úgynevezett „tesztutcákban”, hanem a patikákban és nagyon sok vállalatnál is végeznek ingyenes szűrést, melynek célja, hogy be tudják azonosítani a tünetmentes embereket, és ezáltal megszakítsák a fertőzési láncolatokat.

 

Az oltásokról szólva a kancellár elmondta, hogy áprilisban a 65 éven felüliek, májusban az 50 éven felüliek kerülnek sorra, és nyárig az oltható lakosság kétharmada, mintegy ötmillió ember kaphatja meg legalább az első vakcinát.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.