nyitókép: Francisco Seco/AP

 

Az Európai Parlament jogi eljárással fenyegette meg az Európai Bizottságot, amennyiben a vitatott jogállamisági mechanizmus nem kerül mihamarabb alkalmazásra. Az erről szóló állásfoglalást 529 igen szavazattal, 148 szavazat ellenében, valamint 10 tartózkodás mellett fogadta el az Európai Parlament.

 

A jogállamisági mechanizmust azok ellen az országok ellen akarják alkalmazni, amelyekben rendszerszinten sérül a jogállam, és ezért veszélyben van az uniós pénzek korrupciómentes kifizetése. Az intézkedés elsősorban Magyarország és Lengyelország ellen irányul. Amennyiben az eljárás elindul, az mindkét országban az uniós kifizetések felfüggesztéséhez vezethet.

 

Az állásfoglalásra nemmel szavazott többek között a fideszes képviselőcsoport. Látásmódjuk szerint az EP ismét megtámadta az unió egységét szolgáló decemberi történelmi megállapodást:

 hirdetes_300x300  

 

„A baloldali többség szintet lépett az Unió megosztását szolgáló ideológiai csatározásokban: megfenyegette az Európai Bizottságot és az uniós bírákra is súlyos politikai nyomást gyakorol egy folyamatban lévő ügyben”

 

Az EP nagyobb frakciói, köztük az Európai Néppárt is (amelynek soraiból a Fidesz márciusban távozott) szintén támogatta a most elfogadott állásfoglalást.

 

hu.euronews.com, korkep.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.