Nyitókép forrása: bbc.com

 

Az olasz rendőrség letartóztatott több haditengerészeti tisztet, akik államtitkokat akartak eladni vélhetően oroszok érdekelteknek. Az elkövetőeket a rendőrség kémkedés és állambiztonság megsértése vádjával letartóztatta. Az olasz külügyminiszter pedig behívta Szergej Razov orosz nagykövetet, majd kiutasított két orosz diplomatát az országból.

 

A sajtó szerint az egyik kémkedéssel vádolt személy egy fregattkapitány, aki a hadvédelmi vezérkari főnök hivatalában dolgozott.

 

A Kreml nyilatkozatban úgy reagált, reméli „folytatódik az orosz-olasz rendkívül konstruktív együttműködés”, az enyhe állásfoglalást követően azonban valószínűleg szintén kiutasítanak két olasz diplomatát Oroszországból.

 

 hirdetes_300x300  

A Carabinieri del Ros nevű különleges műveleti csoport kedden este csapott le az információt kínáló olasz tisztre és az orosz vevőre bizalmas megbeszélésükkor, Rómában. A hatóságok akkor léptek akcióba, amikor a fregattkapitány 5000 euró fejében átnyújtott egy dokumentumot az orosznak.

 

A Corriere nevű portál közlése szerint a tiszt NATO-val kapcsolatos információkkal kereskedhetett, erre utalnak a házkutatás során nála talált dokumentumok. Az ANSA hírügynökség szerint katonai kommunikációt tartalmazó iratok cseréltek gazdát.

 

A fregattkapitány 15 éves börtönbünetést kockáztatott – ha hinni lehet az olasz sajtónak – mindössze 5000 euróért.

 

Olaszországnak az azért is kényelmetlen, mert jó ideje a NATO nem túl ellenálló hátsó ajtajaként tartják számon, amely kedvelt célpontja és műveleti terepe az orosz kémeknek.

 

Az olasz média szerint ez a mostani a legsúlyosabb kémbotrány Olaszországban a hidegháború vége óta.

 

bbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!