Nyitókép: animafestexperience.net

 

200 vállalat bevonásával országosan teszteli Spanyolország a négynapos munkahét magvalósíthatóságát.

 

A kísérlet részese a madridi La Francachela étterem. María Álvarez, az étterem társtulajdonosa tavaly döntötte el, hogy csatlakozik a kísérlethez, amikor az első hullám után kinyithattak az éttermek és úgy kellett dolgoznia, hogy közben a gyerekeire is felügyel.

 

 hirdetes_300x300  

Álvarez úgy csökkenteni a munkanapok számát, hogy ne csökkenjen a fizetés. Ez a kihívás. Bevezettek változtatásokat az étteremben, például a rendeléseket WhatsAppon keresztül veszik fel, így a pincér változatlan fizetés mellett, kevesebb munkaórával tud ugyanannyi feladatot ellátni.

 

A kezdeményezés mögött a Más Páís párt áll. Meggyőződésük szerint a négynapos munkahét lehet a paradigmaváltás a világon a pandémia elmúltával. A vállalatoknak hatékonyabbnak kell lenniük, a munkavállalók pedig értelmet kell találniuk a munkán túli életben.

 

„Senki nem szabad, ha nincs szabadideje. Most olyan időket élünk, amikor nincs idő mindenre. Tele az életünk stresszel. Otthonról munkába, munkából haza. Vasárnapra kimerülünk elfáradunk, és hétfőn kezdődik minden előröl. Ez így nem élet”

 

– jelentette ki Inigo Errejón, a párt parlamenti képviselője beszél.

 

„A spanyol munkavállalók több mint fele heti negyven óránál is többet dolgozik. A kormánynak először azt kellene biztosítania, hogy mindenki csak maximum nyolc órát dolgozzon naponta az ötnapos munkahéten, és ezután lehetne csökkenteni a munkanapokat”

 

– mondta Jamie Velazquez az Euronews madridi tudósítója.

 

A pandémia miatt nagy százalékban álltak át a cégek a home office-ra. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az otthondolgozás velejárója gyakran az, hogy kitolódnak a műszakok, és tovább dolgoznak azok, akik otthon végzik a munkát.

 

Ha a próba sikerrel jár, Spanyolország lesz az első a világon, ahol bevezetik a négynapos munkahetet.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!