Nyitókép forrása: spiegel.de

 

Először mondta ki nyíltan Marcus Söder bajor tartományi miniszterelnök, hogy kész pártját, a Keresztényszociális Uniót (CSU) kancellárjelöltként vezetni a szeptemberi választási kampányban – derül ki a der Spiegel cikkéből. A sajtó jó ideje potenciális és esélyes jelöltként kezeli Södert, aki viszont eddig mintha vonakodott volna vállalni a megmérettetést.

 

Házon belül még lehetnek súrlódások. A CSU nagytestvére, Angela Merkel pártja, a CDU új elnöke Armin Laschet, szintén szívesen indulna a kancellári posztért. Hogy kettejük közül kiket indít végül a pártszövetség, napokon belül kiderül (a CSU tartományi párt, nem országos, így a CDU jelöltjeként indulhat csak).

 

Sokan ellenzik Söder jelölését a CDU-n belül. Egyik legnagyobb ellenzője Friedrich Merz, a CDU konzervatív szárnyának legerősebb politikusa, aki épp Armin Laschettel szemben vesztette el a pártelnöki versenyt tavaly. Söder kritikusainak legerősebb érve, hogy CSU-s jelöltnek még sosem sikerült kancellárt adnia a második világháború utáni Németországnak. A legtöbben úgy vélik, Söder inkább tartalékoljon, és 2023-ban induljon az elnöki posztért.

 

 hirdetes_300x300  

A CDU/CSU kancellárjelöltjének kérdése fontos lesz a választások utáni kormányalakítás szempontjából. Sokan már most aszerint vizsgálják a kérdést, hogy a kancellár személye mennyire lesz útjában egy Zöldekkel kötött koalíciónak. Németországban szeptember harmadik hetében tartanak országos választásokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.