Nyitókép: Szijjártó Péter facebook-oldala

 

„Mi soha, semmilyen módon nem szólunk bele a tárgyalópartnerek delegációjának összeállításába. Most sem tettük” – írta a Körkép.sk kérdésére a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtó főosztálya, érdeklődésünkre, hogy valóban meghatározták-e, ki lehet vagy nem lehet tagja Igor Matovič pénzügyminiszter, volt kormányfő múlt heti budapesti delegációjának.

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök és Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes is kritizálta Igor Matovičot budapesti látogatása amiatt, amiért delegációjából hiányzott a szlovák diplomácia képviselője.

 

Boris Kollár a Markíza televízió kedd esti műsorában arra a kérdésre, hogy Matovič külügyi képviselet nélkül ment Budapestre úgy reagált, hogy ha őt Pavol Hamžík nagykövettel, egy tapasztalt diplomatával az oldalán nem fogadták volna, akkor „sarkon fordul és hazamegy”, nem hagyta volna magát megsérteni.

 

 hirdetes_300x300  

Kollár saját elmondása szerint koalíciós partnere helyében magával vitte volna Magyarországra Ivan Korčok külügyminisztert vagy Hamžík nagykövetet.

 

Veronika Remišová a SITA hírügynökség közlése szerint azt nyilatkozta, hogy bár idáig a szlovák-magyar kapcsolat szintje az előző időszakhoz képest jó volt, ez nem jelenti azt, hogy a magyar fél fogja meghatározni, hogy a diplomaták közül ki vehet, vagy nem vehet részt a találkozókon.

 

Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő, aki tagja volt Matovič delegációjának a TASR-nek cáfolta, hogy a magyar fél megszabta volna, hogy kik vehetnek részt a találkozón.

 

„A delegáció összetételéről a pénzügyminiszter döntött”

 

fogalmazott Gyimesi.

 

A szlovák sajtóban megjelentekkel kapcsolatban a Körkép megkereste a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumot is. Kérdésünkre, hogy mi is az igazság, azt a választ kaptuk, hogy sosem szólnak bele a hozzájuk érkező delegációk összeállításába.

 

„Mi soha, semmilyen módon nem szólunk bele a tárgyalópartnerek delegációjának összeállításába. Most sem tettük”

 

írta kérdésünkre a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtó főosztálya.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.