Nyitókép: Sven Hoppe / picture alliance/dpa

 

Habár vasárnapra ígérték a megegyezést, nem sikerült az önként vállalt határidőre megnevezni Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjét.

 

A feladatot Armin Laschet (CDU), Észak-Rajna-Vesztfália [Nord-Rhein-Westfalen] miniszterelnöke és Markus Söder (CSU), bajor miniszterelnök is vállalná.

 

A Welt am Sonntag vasárnapi beszámolója szerint péntek este és szombaton is több órán keresztül beszéltek telefonon, de csak azt tudták megállapítani, hogy továbbra is mindketten készen állnak kancellárjelöltként vezetni a pártszövetséget a szeptemberi szövetségi parlamenti választás kampányában, majd kancellárként dolgozni Németország következő szövetségi kormányában.

 hirdetes_810x300  

 

Míg Laschet-et a legutóbbi felmérések szerint a németek mindössze 17 százaléka látná szívesen kancellárként, addig Söder a „bajor kártya” miatt aggódhat. Németország történetében bajor politikus eddig még soha nem ült a kancellári székben. Ezen felül a német átlagpolgár a bajorokat nem igazán szívleli. Így könnyen megeshet, hogy a konzervatívok helyett a feltörekvő Zöldek adhatják a Német Szövetségi Köztársaság új kancellárját.

 

Körkép.sk, MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!