Nyitókép: reprofoto

 

Mindhárom, ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék Derek Chauvin volt rendőrtisztet kedden, a Minneapolisban található Hennepin megyei bíróságon.

 

Chauvin 2020. május 25-én egy rendőri intézkedés során perceken keresztül térdelt az afroamerikai George Floyd nyakán, és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta. A többek közt gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával elítélt volt rendőr akár 40 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat – Peter Cahill, az ügy bírája, nyolc héten belül ígért részletes ítéletet.

 

A minneapolisi bíróság épületét és a környéket már az ítélet kihirdetése előtt hermetikusan lezárta a rendőrség, attól tartva, hogy a tüntetések erőszakba csapnak át. A Nemzeti Gárda egységei is kivonultak a helyszínre.

 hirdetes_300x300  

 

Joe Biden amerikai elnök elégedettségének adott hangot az ítélet kihirdetése után. Szavai szerint az ítélet egy „ritka, de óriási lépés az amerikai igazságszolgáltatás felé vezető menetben”. Beszédében kiemelte, hogy senki sem állhat a törvény felett.

 

„De ez nem elég. Itt nem állhatunk meg. A valódi változások és reformok megvalósítása érdekében többet is tehetünk. Többet kell tennünk, hogy az ilyen tragédiák ne ismétlődhessenek meg”

 

– tette hozzá Biden.

Körkép.sk, MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.