Rajmund, Zelma
  • HUF: 358.66
  • USD: 1.13
  • -6 °C
  • 1 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Prága kiutasított diplomatáinak visszatérését követeli Moszkvába

A moszkvai cseh nagykövetségen csak öt diplomata maradt

Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Csehország azt követeli Oroszországtól, hogy csütörtök délig tegye lehetővé a Moszkvából kiutasított összes cseh diplomata visszatérését munkahelyére – közölte sajtótájékoztatón Jakub Kulhánek új cseh külügyminiszter szerda este Prágában, miután hivatalában fogadta Alekszandr Zmejevszkijt, Oroszország prágai nagykövetét.

 

Zmejevszkijt a cseh-orosz diplomáciai konfliktus miatt rendelték be a cseh külügybe. Kulhánek, akit csak néhány órával korábban, délután nevezett ki hivatalába Milos Zeman államfő, leszögezte: ha Oroszország nem teljesíti ezt a feltételt, a cseh külügyminisztérium olyan szintre csökkenti az orosz diplomaták számát Prágában, hogy az megfeleljen a moszkvai cseh nagykövetség mai állapotának. A cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24), amely Kulhánek közlését ismertette, emlékeztetett: Prága szombaton 18 orosz diplomatát utasított ki az országból, amire Moszkva vasárnap 16 cseh diplomata és 4 követségi alkalmazott kiutasításával válaszolt.

 

Kulhánek azt mondta, hogy az orosz lépés gyakorlatilag megbénította a cseh diplomáciai képviselet munkáját Moszkvában. A prágai sajtó úgy tudja, hogy a moszkvai nagykövetségen csak öt diplomata maradt. A csehek szerint a kiutasított orosz diplomaták a titkosszolgálatoknak dolgoztak.

 

Prága szerint megalapozott a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatoknak részük van a 2014-ben a dél-morvaországi Vrbeticében egy lőszerraktárban bekövetkezett robbanásokban. A cseh külügyminisztérium eljárásában teljes az egyetértés a tárcavezető, Milos Zeman államfő és Andrej Babis kormányfő között – mutatott rá Kulhánek. A cseh-orosz kapcsolatok rendkívül bonyolult szakaszba léptek, ami nem Csehország hibája – jelentette ki a miniszter.

 

“Szuverén országként döntöttünk és határozottan cselekedtünk. Szétvertük az orosz titkosszolgálatok hálózatát, és az orosz Roszatom nem vehet részt a Dukovany atomerőmű bővítésében. Az Oroszországgal kapcsolatos további eljárást a következő napokban külföldi partnereinkkel együttműködve fogjuk meghatározni” – fejtette ki Jakub Kulhánek újságíróknak.

 

Prágai értesülések szerint a NATO csütörtökön kíván foglalkozni részletesebben a kiéleződött cseh-orosz diplomáciai konfliktussal. Csütörtökön délelőtt Brüsszelben sajtótájékoztatót tart a NATO mellett akreditált cseh nagykövet, amelyen Michal Koudelka, a Biztonsági Információs Szolgálat, a cseh civil elhárítás igazgatója is részt vesz. Jakub Kulhánek délután, röviddel kinevezése után telefonon tárgyalt Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával, akinek köszönetet mondott Csehország támogatásáért “ezekben a bonyolult időkben”.

 

Milos Zeman az új külügyminiszter kinevezésekor sem nyilatkozott a vrbeticei robbanásokkal és a cseh-orosz diplomáciai konfliktussal kapcsolatban. Andrej Babis később újságíróknak azt mondta, hogy az államfő támogatja a kormány lépéseit ebben az ügyben. Zeman korábban szóvivője útján közölte, hogy az ügyben nyilvánosan vasárnap közli véleményét.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Béla
2021. ápr. 22. 13:25

Hát igen, nagyon gyorsan elfelejtették a csehek is, hogy az orosz csapatokat haza tudtuk ,,zavarni,,! És most ezeket az USA csapatait szolgáljuk ki, mint ahogy a Varsói szerződés alapján az oroszokat. A NATO semmi egyéb, mint az USA.....agresszív terjeszkedő ,,parancsnok,,! Mi változott? Sajnos semmi és sokkal közelebb hozott bennünket a NATO egy katasztrofális. De az USA-nak nem számít, MERT NEM AZ USA TERÜLETÉRE VONATKOZIK A VESZÉLY.....

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket