Nyitókép forrása: googwordnews.com

 

Az eddig példátlan diplomáciai konfliktus Csehország és Orosország között folytatódik. A csehek a prágai orosz nagykövetség 63 alkalmazottját utasítják ki, amivel ugyanolyan szintre csökkentik az orosz külképviselet alkalmazottainak számát, mint ahányan a moszkvai cseh nagykövetségen maradtak az orosz kiutasítások után.

 

Csütörtökön délben járt le a Prága által megszabott határidő, hogy az oroszok engedjék vissza a moszkvai cseh nagykövetség alkalmazottjait, mivel a külképviselet mindössze öt alkalmazottal gyakorlatilag működésképtelen. A kölcsönös kiutasítgatás vasárnap kezdődött, mikor Andrej Babiš cseh kormányfő bejelentette, vélhetően az orosz GRU felelős a 2014-es vrběticei robbanásokért. Az incidensekben két cseh állampolgár halt meg, százakat kellett a felrobbanó lőszeraktárak környékéről kitelepíteni.

 

Az orosz reakció hasonló számú cseh diplomata kiutasítása volt, ezzel azonban a moszkvai cseh nagykövetség gyakorlatilag megbénult. Csehország – bár sejteni lehetett, hogy ez aligha hoz eredményt – ultimátumot adott az oroszoknak, hogy ha nem engedik vissza a cseh külképviseleti alkalmazottakat, újabb lépések várhatók.

 

 hirdetes_810x300  

Az oroszok a megadott határidőig nem válaszoltak, a csehek így csütörtök este bejelentették, hogy 63 orosz alkalmazottat utasítanak ki – családjaikkal együtt.

 

Körkép.sk, CTK, TASS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.