Nyitókép: pixabay

 

A dán hatóságok döntése nyomán a szír főváros és közvetlen környéke újra biztonságos övezetnek számít, ezért megszüntetik a szír bevándorlók menekültstátuszát. Koppenhága azzal érvel, hogy a szír hadsereg stabilizálta a helyzetet és a biztonsági kockázat minimálisra csökkent. A szociáldemokrata vezetésű dán kormány azt szeretné elérni, hogy a menekültkérelmek száma nullára csökkenjen.

 

„Nem célunk, hogy a menedékkérők huzamosabb ideig az átmeneti szállásokon maradjanak. Az a célunk, hogy hazatérjenek. Szülőföldjükön bizonyosan nagyra értékelik majd azt a képzést és képességet, amit Dániában szereztek”

 

– fűzte hozzá Rasmus Storklund, a parlament bevándorlási és integrációs bizottságának szociáldemokrata tagja.

 

 hirdetes_300x300  

Mette Frederiksen kormányának döntését mind az Egyesült Nemzetek Szervezete, mind a Vöröskereszt élesen bírálja. Gerda Abildgaard, a Vöröskereszttől:

 

„Tudom, azt mondták a szír menekülteknek, hogy nem maradhatnak itt a végtelenségig, hanem csak addig, míg hazájukban újra biztonságban lesznek. Szíria biztonságos lenne? – Ezt csak Dánia mondja”

 

Koppenhága pénzügyi támogatást ígér minden menedékkérőnek, aki önként elhagyja Dániát. Számuk a múlt évben mindössze 137 volt szemben a 2020 január és december közötti beadott 1175 menekültkérelemmel.

 

Körkép.sk, de.euronews

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!